Udorni dolini in ponore je opisoval že Janez Vajkard Valvasor. Foto: Borut Lozej, Borut Peric, arhiv Parka Škocjanske jame
Udorni dolini in ponore je opisoval že Janez Vajkard Valvasor. Foto: Borut Lozej, Borut Peric, arhiv Parka Škocjanske jame

Škocjanske jame so edinstven naravni pojav, delo reke Reke. Izjemna prostornina podzemnega kanjona je tisto, kar loči Škocjanske jame od drugih jam in jih uvršča ob bok nekaterim svetovno znanim podzemeljskim znamenitostim na svetu. Zato so jih leta 1986 vpisali na seznam svetovne dediščine pri Unescu.

Martelova dvorana ena največjih na svetu
Reka je po zemljo oblikovala tri kilometre in pol dolg, od 10 do 60 metrov širok in več kot 140 metrov visok podzemni kanal, ki so ga raziskali že ob koncu 19. stoletja. Na nekaterih mestih se razširi v ogromne podzemne dvorane. Največja med njimi je Martelova dvorana, ki s prostornino 2,2 milijona kubičnih metrov velja za največjo doslej odkrito podzemno dvorano v Sloveniji in eno večjih na svetu sploh.

Udorni dolini in ponori v Škocjanskih jamah so bili omenjani že v antiki in označeni na zemljevidih iz 16. stoletja. Opisoval jih je tudi Janez Vajkard Valvasor leta 1689, popotniki pa so jih obiskovali že v 18. stoletju, še piše na spletni strani slovenske znamenitosti.

Dom redkih jamskih živali
Danes v udornih dolinah in okolici živijo redke in ogrožene ptice, več vrst netopirjev, ohranjen je geomorfološko in mikroklimatsko pogojen izjemen ekosistem, kjer se stikajo sredozemski, subsredozemski, srednjeevropski, ilirski in alpski florni elementi, pravijo v Parku Škocjanske jame ter opozarjajo, da so v podzemeljskem sistemu Reke ohranjene tudi redke jamske živali.

Četrt stoletja vpisa na Unescov seznam so v Parku Škocjanske jame praznovali s posebno slovesnostjo, na kateri je bil slavnostni govornik evropski komisar za okolje Janez Potočnik, spregovorila pa sta tudi vodja oddelka za Evropo in Severno Ameriko v Centru za svetovno dediščino v Parizu Petya Totcharova in minister za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Roko Žarnić.

Ob tej priložnosti so v Parku odprli tudi nov promocijsko-kongresni center Pr' Nanetovh. Stavba je zaščitena kot kulturni spomenik, prvotno pa je bila to gostilna s prenočišči. Park Škocjanske jame je za prenovo namenil 900.000 evrov, pridobili pa so jih iz evropskih skladov.