V soju prazničnih luči so zasvetili tudi Smrkci. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
V soju prazničnih luči so zasvetili tudi Smrkci. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Praznično okrašen Zavinek
Vaščani Zavinka sami čez celo leto kujejo ideje o novoletni okrasitvi vasi in to na koncu realizirajo konec decembra. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Izvoz Dobruška vas na dolenjski avtocesti je za voznike, željne krajšega odmora v decembrskih večerih, še posebej mikaven. Po nekaj prevoženih metrih proti Škocjanu vas namreč pot pripelje do Zavinka. Da ne zgrešite zavoja v vas, ki jo lahko opazite v jasnem večeru že s precejšnje razdalje, opozarja napis na eni izmed obcestnih hiš. Ko pa se pripeljete, vas pričaka poseben božični čar.

In tudi letos ni nič drugače. Že 15. leto zapored so vaščani Zavinka – vasice, ki šteje okoli 70 prebivalcev – združili moči in okrasili svoje hiše in dvorišča navdahnjeno z božično-novoletno tematiko. Temu so letos dodali kar nekaj novosti, med njimi so upodobili like iz risanih filmov Ledena doba, Madagaskar in tudi Smrkci. Med tradicionalnimi figurami, ki jih vaščani oblikujejo sami, lahko obiskovalec vidi ribiča, ki lovi ribe; figuri moškega in ženske, ki peljeta vožiček v mlin; snežaka in številne živali. V eni izmed hiš pa so na ogled tudi jaslice, ki so delo Irene Ameršek iz Sevnice.

Zavinek v soju tisočerih lučk sredi decembra vsako leto privablja več obiskovalcev. Vaščani pa za njih poleg toplih napitkov v času ogledov pripravljajo tudi pester program prireditev.

Danes obiskovalca pričaka veliko bolj razkošno okrašena vas, kot je bila prvič, leta 1996. Takrat je nekdanji župan Občine Škocjan pozval vse občane, naj okrasijo svoje domove in vasi in s tem poskušajo v svoje domove privabiti še lepše božično-novoletno vzdušje. Vaščani Zavinka so poziv vzeli resno. Takrat so okrasili le kapelico v središču vasi, most, ki skozi potok Raduljo pelje v vas, ter svoje domove. S tem trudom so si prislužili prvo nagrado za najlepše okrašeno vas v občini, kar pa je bila samo spodbuda za naprej.