Rumeni muškat je imel 96 Oekslejevih stopinj sladkorne stopnje, sovinjon pa še 17 stopinj več. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Rumeni muškat je imel 96 Oekslejevih stopinj sladkorne stopnje, sovinjon pa še 17 stopinj več. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura

Vinogradnik Janez Penca vsako leto v svojem vinogradu 250 trt rumenega muškata in sovinjona zavije v zaščitne mreže in počaka na primeren trenutek pozne trgatve. Lani so grozdje potrgali 26. decembra, letošnje vremenske razmere po zgodnjem sneženju in otoplitvah pa so ga prisilile v trgatev na martinovo nedeljo. Trgači so bili člani mokropoljskega kluba mučenikov, katerega starešina je Janez Penca.

Mučeniki so v dobri uri obrali grozdje, ga z brentami znosili v zidanico in zmleli. Rumeni muškat je imel 96 Oekslejevih stopinj sladkorja, sauvignon pa še 17 sladkornih stopinj več. Rumenega muškata je iz preše priteklo 50 litrov, sovinjona pa 80 litrov. Martinovo mučeniško vino bo namenjeno prijateljem in znancem kot dodatek ob sladici. Mokrepoljski klub mučenikov letos praznuje 25-letnico delovanja.

Imajo strogo določena pravila. Člani kluba so lahko le moški, zgornja omejitev je 40 članov, trenutno pa imajo 19 članov in dva pripravnika. Na leto imajo šest obveznih klubskih akcij. Prva je občni zbor društva, ki je vedno 10. marca na dan mučenikov, ko tudi določijo novega starešino mučenikov.

Sledita mu obvezna pohoda na Gorjance in v drugo slovensko gorovje, balinarska noč ob moštu in kostanju je oktobra, sledita mu še koledovanje treh kraljev in smučanje. Vmes pa se običajno dobijo še na malici v društveni kleti na Tolstem Vrhu na Martinovo 11. 11. ob 11. uri in 11 minut. Letošnje martinovo druženje so izkoristili za trgatev pri starešini mučenikov.

Besedilo in fotografije: Jože Žura