Žrebičkov biftek z brokolijevim narastkom v zmagovitem Maximu. Foto: Uradna stran Maxima
Žrebičkov biftek z brokolijevim narastkom v zmagovitem Maximu. Foto: Uradna stran Maxima
JB že dolgo velja za eno najodličnejših restavracij v Sloveniji. Foto: Uradna stran JB
Jelenov golaž s kruhovim kipnikom v Gostilni na gradu. Foto: MMC RTV SLO
Jedilni list Shambale. Foto: Uradna stran Shambale
Ambient Pr' noni. Foto: Uradna stran None
V Piazzi imajo te dni v posebni ponudbi divje šparglje. Foto: Uradna stran Piazze
Kovač se lahko pohvali z najboljšo mednarodno kuhinjo. Foto: Uradna stran Kovača

V pomoč vam je lahko seznam tistih lokalov, ki so v začetku leta prejeli "ljubljanski znak kakovosti". Izbor ljubljanske kakovosti (Ljubljana Quality Selection) je blagovna znamka, ki označuje doseganje visokih standardov ponudbe, kakovosti storitev in urejenosti gostinskih lokalov Ljubljane in prodajaln v mestnem središču. Po načelu "skritih gostov" so ocenjeni izbrani gostinski lokali in male prodajalne.
Cilj podeljevanja znaka je povečanje prepoznavnosti, povpraševanja in prodaje kakovostnih storitev in izdelkov na področju gostinstva in trgovine ter s tem dvig kakovosti turističnih storitev v mestu in povečanje obiska ter prepoznavnosti prestolnice. Ponudbo v več sklopih ocenjuje strokovna komisija, ki je lani ocenila 360 prodajaln v mestnem središču in 76 gostinskih lokalov po izboru komisije.
In kaj oziroma kje je najboljše, kar lahko kulinarična Ljubljana ponudi?
Vrhunske restavracije
1. Restavracija Maxim, Trg republike 1: Najboljše ocenjena vrhunska restavracija. "Maxim se ponaša z vrhunsko slovensko in mednarodno kuhinjo. Značilnost njihove kuhinje se odraža v naravnih, polnih okusih in v preprostem ter prvovrstnem in ustvarjalnem načinu priprave jedi pod taktirko Boštjana Slaka."
2. Restavracija JB, Miklošičeva 17.
3. Restavracija Harfa, Koprska 98.
4. Valvas'or, Stari trg 7.
5. Restavracija CUBO, Šmartinska 55.
6. Restavracija Pri Levu, Vošnjakova 1.
7. Separe, Koprska 92.
Gostilne s slovensko kuhinjo
1. Gostilna na gradu, Grajska planota 1: "V zavetju grajskega obzidja se je letos odprta gostilna z domačo slovensko kuhinjo. Kot je v starih časih dišalo iz krušnih peči in ognjišč naših babic, zdaj diši iz njihove kuhinje. Prisegajo na biološko pridelano in zdravo hrano. Priprava domačih jedi terja znanje in spretnosti."
2. Pri Žabarju, Viška cesta 50.
3. Gostilna Medana, Cesta v Mestni log 3.
Restavracije z nacionalno kuhinjo
1. Shambala, Križevniška 12: "V Shambali ponujajo gostom prvovrstno azijsko hrano iz različnih azijskih dežel, v kombinaciji z izbranimi vini, kot čutno doživetje v estetsko dovršenem ambientu."
Restavracije z mednarodno kuhinjo
1. Pr' noni: "Restavracija Pr' noni na Dolgem mostu dosega visoke standarde v kulinariki, kakovosti storitev in urejenosti. V prijetnem ambientu postrežejo z lokalno in mediteransko hrano, ki jo spreminjajo z letnimi časi. Prijeten zunanji ambient z zeleno okolico omogoča še dodaten užitek ob hrani v toplejših mesecih."

Priznanja:
- Pri Vitezu, Breg 18-20.
- Restavracija in lounge Salon, Trubarjeva 23.
- Špajza, Gornji trg 28.
- Hana, Tbilisijska 85.
- Most, Petkovškovo nabrežje 21.
Gostilne z mednarodno kuhinjo
1. Gostilna Kovač, Pot k Savi 9: "Gostilna dosega visoke standarde v kulinariki, kakovosti storitev in urejenosti. Ponuja širok spekter mediteranskih jedi. Kulinarične dobrote v sozvočju domačnosti in topline so vrline Gostilne Kovač. Osebje z veseljem ugodi zahtevam in željam gosta. Imajo izvrstno ponudbo vin."
Picerije
1. Picerija in špageterija Piazza, Parmova 51: "Nudijo različne vrste odličnih pic, poleg tega tudi druge tipične italijanske jedi in bogat izbor solat. Picerija je posebna zaradi svojega ambienta - celotni prostor je oblikovan kot italijanski trg."
Samopostrežne restavracije
1. Restavracija Polna skleda, Hotel Mons: "Ponujajo izvrstne jedi, ki so sveže pripravljene in jih je mogoče prosto kombinirati - zanimiva oblika tako imenovane tržnice. Odlična je ponudba slaščic."
Slaščičarne
1. Čokoladnica Dobnik, Trg republike 1: "Prepričali so s prijazno storitvijo in odličnimi sladicami. V drobnih čokoladnih prigrizkih ni konzervansov, preizkušajo nove recepte, izbira izdelkov sledi letnim časom."
Priznanja:
- Cacao, Petkovškovo nabrežje 3.
- Slaščičarna Mihalek, Celovška 56.
- Slaščičarna Galerija Grad, Rožna dolina, Cesta XV 14.
In še sklepna ugotovitev: V primerjavi z letom 2008 se je povečalo število vrhunskih restavracij. Pri ponudbi hrane je komisija opazila tako zmerno internacionalizacijo kot tudi ponosno ponujanje slovenskih jedi, več svežih in naravno pridelanih živil. Komisija priporoča še manj obširne jedilne liste, višjo stopnjo kreativnosti, večjo ponudbo vin na kozarec, večjo ustrežljivost osebja.