Kočevski hostel bo kot edini tovrstni ponudnik v Pokolpju poleg namestitvenih zmogljivosti ponujal tudi informacije o pohodniški in kolesarski ponudbi, pohodniške in kolesarske zemljevide ter vodiče. Foto: BoBo
Kočevski hostel bo kot edini tovrstni ponudnik v Pokolpju poleg namestitvenih zmogljivosti ponujal tudi informacije o pohodniški in kolesarski ponudbi, pohodniške in kolesarske zemljevide ter vodiče. Foto: BoBo

Vodja turizma v Javnem zavodu za turizem in kulturo Kočevje Olivera Mirković je povedala, da bo objekt, ki so ga aprila začeli graditi na mestu porušene stavbe, v kateri je pred tem deloval kočevski mladinski center, obsegal nekaj manj kot 400 kvadratnih metrov in ponujal 20 ležišč. Zgradili ga bodo po izvirnih načrtih njenega predhodnika, Škor'ca.

Za naložbo bo skupaj z davkom šlo nekaj več kot 540.000 evrov občinskega denarja.

Ponudba bo vključevala tudi vse za kolesarje
Kočevski hostel bo kot edini tovrstni ponudnik v Pokolpju poleg namestitvenih zmogljivosti ponujal tudi informacije o pohodniški in kolesarski ponudbi, pohodniške in kolesarske zemljevide ter vodnike, zavarovano veliko kolesarnico, brezplačen spletni dostop, osnovno popravilo koles, pohodniške in kolesarske vodnike ter večdnevne kolesarske in pohodniške ture oz. izlete.

V hostelskih prostorih bo deloval tudi kočevski turistično-informativni center, z vključitvijo v t. i. zeleno shemo pa nameravajo kočevski popotniški hostel vključiti v območni turistični trajnostni razvoj, je dodala.

Pismo o nameri, ki bo omogočilo širšo predstavitev in trženje
Kočevski hostel bo deloval v okviru največje svetovne mreže prenočišč International Youth Hostel Federation, ki v več kot 80 državah razpolaga s 4.500 prenočitvenimi objekti. Tamkajšnji podžupan Predrag Bakovič in direktor Popotniškega združenja Slovenije, ki je član omenjene mednarodne mreže, Igor Jurišič, sta namreč v Kočevju podpisala pismo o nameri, s katerim bodo novemu hostlu omogočili širšo predstavitev in trženje, hkrati pa bo moral ta slediti strogim merilom mladinskih prenočišč, ki slonijo predvsem na prijaznem odnosu do gosta, varnosti, čistoči in zasebnosti, je še povedala predstavnica oktobra lani ustanovljenega kočevskega zavoda za turizem in kulturo Mirkovićeva.

Popotniško združenje Slovenije je sicer edini zastopnik Slovenije v mednarodni federaciji International Youth Hostel Federation, ki deluje v 39 evropskih in več kot 40 drugih državah.