Občini Maribor in Greenwich sta sklenili še tesnejše sodelovanje, h kateremu je prispevala vzpostavitev redne linije med Mariborom in Londonom. Foto: Mestna občina Maribor
Občini Maribor in Greenwich sta sklenili še tesnejše sodelovanje, h kateremu je prispevala vzpostavitev redne linije med Mariborom in Londonom. Foto: Mestna občina Maribor

Te dni župan Maribora Andrej Fištravec gosti delegacijo Greenwicha na čelu z županom Normanom Adamsom v Mariboru. V sklopu obiska so se ustavili tudi v Grinič parku. Tam je Mestna občina Maribor postavila obnovljeno spominsko tablo, obnovljeno tradicionalno angleško telefonsko govorilnico in reklamna panoja, ki prikazujeta zgodovino mesta Greenwich.

"Grinič sem spoznal že kot otrok po zaslugi telefonske govorilnice, ki je sicer prvotno stala drugje od sedanjega mesta, ne da bi vedel, od kod ime izhaja in kaj to pomeni. Maribor ima dvanajst pobratenih mest in prav Greenwich je prvo mesto, s katerim je Maribor podpisal listino o trajni prijateljski povezavi med mestoma," je dejal Fištravec.

Mariborski župan je poudaril, da kljub razdaljam, ki nas ločijo, in različnih svetov, v katerih živimo, si želijo ustvariti samo en svet: "Pomembno je, da ne postavljamo zidov, ampak da se odpiramo v svet in ustvarjamo pogoje za dobro življenje. Upam, da bo telefonska govorilnica postala simboličen kraj, kjer bomo vstopili v ta enoten svet, ki bo prinesel veliko dobrega na lokalni in mednarodni ravni."

Fištravec se je na začetku junija v Londonu srečal z delegacijo občine Greenwich. Zaključek uradnega sestanka je bilo obojestransko zadovoljstvo obeh županov in težnja po vzpostavitvi še tesnejšega sodelovanja med obema občinama. Kot je tedaj izpostavil Adams, se veseli obiska Maribora z namenom, da se nadaljuje proaktivno povezovanje na področju izobraževanja, turizma, gospodarstva, kulture in športa.

Na obisku v Mariboru pa je dodal: "Odnos med mestoma je izjemno pomemben za nas, pomembno nam je tudi, da v tem delu Maribora stoji telefonska govorilnica kot fizični opomnik medsebojnega prijateljstva. Hkrati nam daje tudi pomembno nalogo, in sicer, da si prizadevamo prihodnost ohranjati krasno in močno ter jo zaznamovati še naprej. To vez med mestoma moramo nadaljevati in prepričan sem, da se bo sodelovanje razvijalo še naprej."