Obiskovalce v Postojnski jami štejejo že vse od leta 1819. Foto: BoBo
Obiskovalce v Postojnski jami štejejo že vse od leta 1819. Foto: BoBo
Srečni Poljak v Postojnski jami

Piatkiewiczu so za nagrado podelili vikendpaket za dve osebi v Rogaški Slatini, na krajši slovesnosti, ki so jo ob tej priložnosti pripravili, pa je povedal, da je zelo vesel in presenečen, saj ni pričakoval, da se bo sreča nasmehnila prav njemu.

Vedel je, da je Postojnska jama zelo znana, vendar si ni predstavljal, da je imela že toliko obiskovalcev.

Poleg glavne nagrade je jubilejni gost dobil tudi ročno kovan kipec človeške ribice in numizmatični komplet z dvema kovancema, ki nosita motiv Postojnske jame, take nagrade pa sta bila deležna tudi "osmoljenca" Sofie Steffens in Wang Jian Qui.

Prvi obiskovalec si je jamo ogledal pred skoraj 200 leti
Goste v Postojnski jami štejejo že od leta 1819, ko si jo je kot prvi uradni obiskovalec ogledal takratni avstrijski prestolonaslednik Ferdinand I. Od takrat so njene lepote občudovali milijoni navdušenih obiskovalcev z vsega sveta, med njimi številni modrokrvni veljaki, predsedniki držav in vlad, znanstveniki, umetniki, športniki in množica turistov.

Lani si je Postojnsko jamo ogledalo več kot pol milijona obiskovalcev, med njimi jih še vedno največ prihaja iz Italije, čeprav njihov delež vsako leto nekoliko upade. Raste pa število obiskovalcev z Daljnega vzhoda, ki je že lani preseglo desetino vseh gostov, njihovo število in delež pa se letos le še povečujeta.

Postojnska jama danes predstavlja najpomembnejšega turističnega ponudnika v Sloveniji in širše, saj jo obišče tretjina gostov, ki potujejo po Sloveniji, je poudaril predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj.

Srečni Poljak v Postojnski jami