58 kilometrov novih kolesarskih povezav v Slovenskih goricah. Foto: Radio Maribor
58 kilometrov novih kolesarskih povezav v Slovenskih goricah. Foto: Radio Maribor

V projekt regionalne kolesarske mreže v Slovenskih goricah so vključene občine Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Šentilj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Trnovska vas.

Gradnja je tekla v štirih delih; od Lenarta do Svete Ane in Trat, od Jarenine do Lenarta in Zgornje Senarske, iz Lenarta v Benedikt ter iz Lenarta v Cerkvenjak in Trnovsko vas. Medtem ko je 41 kilometrov kolesarskih poti zgrajenih samostojno, jih je 18 kilometrov v souporabi s prometnimi pasovi.

Z gradnjo kolesarskih poti po Slovenskih goricah želijo občine prebivalcem omogočiti varno vožnjo s kolesom od doma do službe, šole, javnih služb v občinskih in regionalnih središčih ali do točk javnega potniškega prometa. Cilj pa je, da čim več ljudi namesto v avto sede na kolo ali na javni avtobus.

S tem se zmanjšuje onesnaževanje, prebivalci pa imajo več možnosti gibanja in boljšega počutja, so še povedali na občini Lenart, ki je v projektu koordinatorka. Sodelujoče občine si s tem obetajo tudi boljše razmere za razvoj turizma.

Skupna vrednost izgradnje kolesarskih poti je 18 milijonov evrov. Od tega je sofinanciranih 11,2 milijona evrov; 80 odstotkov denarja je prišlo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 20 odstotkov iz državnega proračuna. Razliko so občine zagotovile v svojih proračunih, so sporočili z občine Lenart, v kateri so ob koncu projekta pripravili tudi novinarsko konferenco.

Direkcija za infrastrukturo trenutno v regiji gradi še 25 kilometrov kolesarskih poti.

V Slovenskih goricah končali gradnjo 60 km kolesarskih poti