Ob Bohinjskem jezeru je parkiranje mogoče na označenih parkiriščih za 1,5 evra na uro. Foto: BoBo
Ob Bohinjskem jezeru je parkiranje mogoče na označenih parkiriščih za 1,5 evra na uro. Foto: BoBo
Vhod v Žičko kartuzijo
Za vstop v Logarsko dolino se za vsa motorna vozila zaračunava vstopnina, ki znaša pet evrov za motorno kolo, sedem evrov za osebni avtomobil, osem evrov za kombi in 25 evrov za avtobus. Foto: BoBo
Vogel
Parkiranje ob spodnji postaji žičnice za bližnji Vogel je brezplačno, vozniki pa so dolžni upoštevati prometno signalizacijo in navodila redarjev. Foto: BoBo
Postojnska jama
Od 12. julija do 31. avgusta bo za obiskovalce, ki kupijo kombinirano vstopnico za ogled Postojnske jame in Predjamskega gradu, na voljo tudi brezplačen avtobusni prevoz med obema znamenitostma. Foto: BoBo

Zato se tudi razlikujejo režimi glede dostopa z osebnimi vozili.

V Parku Škocjanske jame je omogočeno brezplačno parkiranje za okoli 110 osebnih vozil, ki imajo na razpolago tri med seboj povezana makadamska parkirišča, poleg tega pa je omogočeno tudi brezplačno parkiranje za okoli deset avtobusov na večjem izmed omenjenih parkirišč. Kljub temu si v parku prizadevajo, da v največjih turističnih konicah avtobusi pripeljejo obiskovalce v park in parkirajo na površinah zunaj parka - te so oddaljene okoli dva kilometra - in jih potem ponovno pridejo iskat, so pojasnili za STA. Omejitve pri parkiranju osebnih vozil je število parkirnih mest, poleg tega pa ponoči med 20. in osmo uro ni dovoljeno parkiranje avtodomov oz. kampiranje.

Za obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline se na osnovi določil zakona o ohranjanju narave zaračunava vstopnina, ki pa med drugim omogoča parkiranje na urejenem parkirišču ob glavnem kopenskem vhodu v park v Seči. Dostop do Muzeja solinarstva pa je mogoč po makadamski cesti ob Dragonji (po prečkanju mejne kontrolne točke na magistralni cesti, tik pred mostom prek Dragonje) na območje Fontanigge, izhaja iz podatkov na spletni strani parka.

Vstop po sončnem vzhodu
V krajinski park je sicer tako v poletnem kot v zimskem času mogoče vstopiti uro po sončnem vzhodu, park pa je treba zapustiti uro pred sončnim zahodom. V parku Postojnske jame je na voljo okoli 1.000 parkirnih mest za osebna vozila, poleg tega pa še poseben parkirni prostor za avtobuse in urejeno počivališče za avtodome. Za osebna vozila znaša parkirnina 3,5 evra za cel dan. Tudi pri bližnjem Predjamskem gradu je na voljo okrog 300 parkirnih mest, parkirnina pa se ne zaračunava, so za STA navedli v družbi Postojnska jama.

Za vstop v Logarsko dolino se za vsa motorna vozila zaračunava vstopnina, ki znaša pet evrov za motorno kolo, sedem evrov za osebni avtomobil, osem evrov za kombi in 25 evrov za avtobus. Vstopnina plačniku omogoča parkiranje za čas bivanja v Logarski dolini, ogled naravnih in kulturnih zanimivosti ter uporabo rekreacijskih površin. Vstopnine pa so oproščeni vsi, ki vstopijo v park brez motornega vozila, torej peš, s kolesi, rolerji ali z električnimi vozili, piše na spletni strani Krajinskega parka Logarska dolina.

Ob Blejskem jezeru je na voljo več parkirišč, najcenejše parkiranje pa znaša 0,5 evra na uro (parkirišči pri Grajski cesti in pri Osnovni šoli Bled) oziroma tri evre na dan (makadamsko parkirišče TVD Partizan, Vezenine Bled). Pri prvem in drugem platoju pri TPC-ju Bled je sicer mogoče brezplačno parkiranje do 90 minut, vendar parkiranje za več kot tri ure in pol tam ni dovoljeno, je razvidno s spletne strani občine Bled.

Posebne ugodnosti
Ob Bohinjskem jezeru je parkiranje mogoče na označenih parkiriščih za 1,5 evra na uro, so za STA pojasnili v Info centru Bohinj. Zato pa je gostom, ki prenočijo vsaj dve noči, ter lastnikom počitniških hiš in stanovanj namenjena kartica Gost Bohinja, ki med drugim omogoča brezplačno parkiranje in rezervirana parkirna mesta. Cena individualne kartice je deset, cena družinske kartice pa trinajst evrov, je razbrati na spletni strani občine Bohinj.

Parkiranje ob spodnji postaji žičnice za bližnji Vogel je brezplačna, vozniki pa so dolžni upoštevati prometno signalizacijo in navodila redarjev. Vozila na ali ob dostavnih cestah morajo poleg tega biti parkirana tako, da je omogočen normalen promet (avtobusi, snežni plug, druga prevozna sredstva). Za parkirana vozila družba ne prevzema nobene odgovornosti, piše na spletni strani družbe Žičnice Vogel Bohinj.