V Sloveniji je registriranih okoli 850 turističnih kmetij, od tega je v združenje včlanjena približno polovica. Sicer pa vse registrirane turistične kmetije niso nastanitvene kmetije. Foto: BoBo
V Sloveniji je registriranih okoli 850 turističnih kmetij, od tega je v združenje včlanjena približno polovica. Sicer pa vse registrirane turistične kmetije niso nastanitvene kmetije. Foto: BoBo
false
Turistične kmetije po Sloveniji v teh dneh gostijo obiskovalce z vsega sveta. Foto: BoBo

Spodbuden je podatek, da je med gosti 70 odstotkov tujcev, je poudaril predsednik združenja Venčeslav Tušar za Slovensko tiskovno agencijo. Trenutno zbrani podatki sicer kažejo na razlike med pokrajinami. Najbolje so zasedene turistične kmetije na Primorskem, Gorenjskem in Štajerskem, slabše so obiskane kmetije v Beli krajini in na Dolenjskem.

Obisk na turističnih kmetijah je letos boljši kot lani, na to gotovo vpliva tudi letošnje lepše vreme, ugotavlja Tušar. Ob tem pojasnjuje, da napovedani tujci pridejo na oddih na kmetije ne glede na vreme, medtem ko v primeru napovedi slabega vremena turistične kmetije vedno beležijo več odpovedi domačih gostov. Aktivnosti gostov na turističnih kmetijah so zelo različne. Če je vreme slabo, se velikokrat odpravijo na oglede različnih muzejev, galerij in drugih znamenitosti v bližnji ali daljni okolici, v lepem vremenu pa so v naravi, planinarijo in ribarijo, jahajo konje, pomagajo na kmetijah in podobno, je povedal Tušar.

Za tuje goste, ki pridejo na turistično kmetijo Pri Flandru, kjer je gospodar, se tudi obisk Dunaja, Trsta ali Benetk ne zdi daleč, je povedal predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki poudarja, da je za gostitelje zelo pomembno, da znajo tuje jezike. "Na ta način lahko vzpostaviš pravi osebni stik z gostom, ki je zelo pomemben, prav tako mu lahko ustrezno svetuješ," pravi Tušar. Turistične kmetije so gostom pri načrtovanju aktivnosti v pomoč tudi z različnim promocijskim materialom.

Svojo ponudbo turistične kmetije tržijo prek spletne strani združenja in svojih spletnih strani, veliko je predstavitev na sejmih doma in v tujini, vse več turističnih kmetij za promocijske aktivnosti uporablja družbena omrežja. Med obiskovalci turističnih kmetij je zelo veliko družin z otroki vseh starosti, veliko pa je tudi starejših posameznikov. Točnih podatkov o tem, kolikšna sta dejanski obisk slovenskih turističnih kmetij in število nočitev, po Tušarjevih besedah ni. Kot je pojasnil, uradna statistika namreč ne zajema kmetij z manj kot petimi turističnimi posteljami.