Laponka v tradicionalni opravi, ki privablja (redke) turiste v svoj šotor. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Laponka v tradicionalni opravi, ki privablja (redke) turiste v svoj šotor. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Karkoli vam to veliko območje, ki se razteza od Finske, prek Švedske pa vse do Norveške, že predstavlja, nedvomno je evropski posebnež.

Sonce tu včasih sploh ne zaide, turistov je malo - pogosto sploh nobenega -, flora in favna pa bogati. Tako boste tam nedvomno naleteli na severne jelene, ki se sprehajajo po osamljenih, širokopasovnih cestah, pokrajina pa variira od tajge, prepredene s potočki in porasla z brezami, do lišajaste tundre.

Turistične točke niso razvpite in oblegane - pa čeprav na cesti proti severu prečkate polarni krog, pohodnike privablja megličasti nacionalni park Abisko, k slikovitosti pa svoje dodajo Laponci v tradicionalnih opravah, troli - mitični škratje iz skandinavske mitologije - na norveški strani, in prodajalnice prekajenih postrvi.

In še opozorilo za vse, ki se odpravljate v te kraje: samo zato, ker je pri nas poletje, še ne pomeni, da se lahko nadejate poletnih temperatur. Mi smo to izkusili zgrda. Kampiranje na evropskem severu je čudovita izkušnja, a svetujemo vam, da se oblečete geografskemu vzporedniku primerno.

Kaja Sajovic