Podjetje Singapore Airlines ima zadnje čase izgubo, eden izmed varčevalnih ukrepov bo tudi ukinitev najdaljših poletov. Foto: EPA
Podjetje Singapore Airlines ima zadnje čase izgubo, eden izmed varčevalnih ukrepov bo tudi ukinitev najdaljših poletov. Foto: EPA

Kot poroča Telegraph, bodo ukinili tudi polet med Singapurjem in Los Angelesom, ki je po razdalji krajši, a traja (še) dlje.

Na obeh linijah trenutno letita letali airbus A340-500s, ki ju bodo prodali nazaj Airbusu. Singapore Airlines bo na ta način obnovil svojo floto, saj bodo v zameno od proizvajalca dobili več novih letal.

Pozna se gospodarska kriza
Razlogi v ozadju napovedanih ukinitev naj bi bili - pričakovano - finančni, saj je gorivo vse dražje, glede na slabo gospodarsko stanje v svetu pa si vse manj potnikov lahko privošči dražje polete - na obeh omenjenih, ki delujeta od leta 2004, je mogoče potovati samo v poslovnem razredu.

Polet iz Newarka do Singapurja traja 18 ur, medtem ko potovanje v Singapur iz Los Angelesa, ki je 2.400 kilometrov krajše, traja še pol ure dlje - zaradi vetrov nad Pacifikom, ki zavirajo letalo.

V letošnjem letu so pri še treh različnih družbah oznanili namero o ukinitvi še treh "ultradolgih" poletov (sem se uvrščajo tisti, ki trajajo več kot 15 ur): Thai Airways International ukinja polet med Bangkokom in Los Angelesom, Delta Air Lines polet iz Detroita v Hongkong, American Airlines pa polet iz Chicaga v New Delhi.

Po prekinitvi omenjenih linij Singapore Airlines bo najdaljši komercialni polet na svetu tisti med letališčem Dallas-Fort Worth in Sydneyjem pod okriljem družbe Qantas. Najdlje trajajoči polet pa bo Deltin, ki potovanje med Johannesburgom in Atlanto opravi v 17 urah.