Zaradi šibkega evra in visokih stroškov se zmanjšuje konkurenčnost evropskih letalskih družb, opozarjajo pri AEA-ju. Foto: BoBo
Zaradi šibkega evra in visokih stroškov se zmanjšuje konkurenčnost evropskih letalskih družb, opozarjajo pri AEA-ju. Foto: BoBo

V primerjavi z letom 2011 se je v letu 2012 z letalskimi družbami, ki so članice združenja, peljalo 8,7 milijona potnikov več. Največjo rast so imeli evropski prevozniki v Severni Afriki, kamor se potniki znova vračajo po umiritvi političnih nemirov. Povečal se je tudi promet v južnoameriške države in države Daljnega vzhoda. Skromnejša pa je bila rast števila potnikov v evropskih državah, ki je bila lani le 1,5-odstotna.

Vendar pa Združenje evropskih letalskih prevoznikov opozarja, da spodbudnim podatkom o rasti števila potnikov ne sledijo poslovni rezultati, saj se družbe še vedno soočajo s finančnimi težavami - zaradi šibkega evra in visokih stroškov se namreč zmanjšuje konkurenčnost evropskih letalskih družb, še opozarjajo pri AEA-ju.

Združenje evropskih letalskih prevoznikov ima sicer 32 članic: Adria Airways, Aegean Airlines, AeroSvit, airBaltic, airberlin, Air France, Air Malta, Alitalia, Austrian, British Airways, brussels airlines, Cargolux, Croatia Airlines, Cyprus Airways, Czech Airlines, Lufthansa, DHL, Finnair, Iberia, Icelandair, Jat Airways, KLM, LOT Polish Airlines, Luxair, SAS, Swiss Air, TAP Portugal, TAROM - Romanian Air Transport, TNT Airways, Turkish Airlines, Ukraine International Airlines in Virgin Atlantic.