Letališče Al Maktoum ima visokoleteče ambicije. Foto: EPA
Letališče Al Maktoum ima visokoleteče ambicije. Foto: EPA
Prvo potniško letalo na novem letališču - madžarski nizkocenovnik Wizz Air. Foto: EPA

Mednarodno letališče Al Maktoum naj bi v desetih letih postal najprometnejše letališče na svetu. Je pa zanimivo, da je to visokotehnološko letališče kot prvo letalo sprejelo madžarskega nizkocenovnika Wizz Air s stotimi potniki na krovu, ki so prileteli iz Budimpešte.
Letališče se je sicer odprlo že junija 2010, a je imelo takrat šele eno pristajalno stezo. Do nedelje so letališče, ki je v državni lasti, uporabljala samo tovorna letala. S polno paro naj bi delovalo že leta 2017, a je bil megalomanski projekt zaradi regionalne finančne krize za več let preložen.
Za zdaj ima z letališčem pogodbo samo šest letalskih družb (Condor, Gulf Air, Jazeera Airways, Qatar Airways, Wizz Air in Wizz Air Ukraine), a pri Al Maktoumu upajo, da bo letališče nekega dne sprejemalo do 160 milijonov potnikov letno. Okoli dve tretjini od tega bo tranzitnih potnikov, poroča Telegraph.
Velike ambicije
32 milijard dolarjev vredno letališče načrtuje pet pristajalnih stez, predsednik družbe Dubai Airports Paul Griffiths pa je na slovesnosti ob odprtju priznal, da je pritisk po zagonu letališča velik. "Ambicija letališča Al Maktoum je postati največje in najprometnejše letališče na svetu."
Trenutno naziv najprometnejšega še ohranja mednarodno letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti (ZDA), ki je samo lani sprejelo več kot 95 milijonov potnikov. Sledijo Peking (82 milijonov), londonski Heathrow (70 milijonov) in Tokio (67,8 milijona).
Obstoječe dubajsko letališče, ki leži 50 kilometrov severneje, je bilo lani z 58 milijoni potnikov deseto najprometnejše.
Trenutno gradijo še enega letališkega velikana, in sicer v Carigradu. Mednarodno letališče s šestimi pristajalnimi stezami naj bi imelo, ko bo zgrajeno, kapaciteto 150 milijonov potnikov na leto.