Trenutek, ko je O'Leary dobil v obraz torto. V ozadju je kartonasta podoba Ursule von der Leyen, ki ji je nameraval prvi mož Ryanaira
Trenutek, ko je O'Leary dobil v obraz torto. V ozadju je kartonasta podoba Ursule von der Leyen, ki ji je nameraval prvi mož Ryanaira "izročiti" podpise potnikov. Foto: Reuters

Ryanair je več mesecev pozival svoje potnike k podpisu peticije za "zaščito naših poletov" in za "pravico do odprtega neba". Skupno je zbral okoli 1,5 milijona podpisov, ki jih je v četrtek predsednik uprave irske družbe nameraval simbolično izročiti kartonasti podobi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

A ravno ko se je pred sedežem komisije v Bruslju pripravljal na uprizoritev protesta in iz kartonaste škatle vlekel sveženj podpisov, sta do njega pritekli okoljski aktivistki in mu v obraz oz. za vrat zabrisali torto. Ob tem je ena od njiju zakričala: "Dobrodošel v Belgiji!", druga pa dodala: "Ustavite onesnaževanje svojih j****** letal!"

O'Leary je pozneje na novinarski konferenci "napad" komentiral precej hudomušno: "Še nikoli nisem doživel tako toplega sprejema. Na žalost je bila smetana precej umetna. Vabim potnike, da pridejo na Irsko, kjer je smetana veliko boljša!" Svoj piskrček je hitro pristavila tudi ekipa, pristojna za upravljanje družbenih omrežij in dogodek izkoristila za (brezplačno) promocijo – na omrežju X so tako med drugim zapisali, da "so naši potniki tako zadovoljni s poleti in peticijo, da vse skupaj praznujejo s torto", v nadaljevanju pa "svetovali" še: "Namesto, da kupujete tortice, bi lahko za isto ceno kupili vozovnico za polet iz Belgije."

Ryanair sicer že nekaj časa od Evropske komisije zahteva "ukrepanje" zaradi številnih stavk letaliških delavcev, kar, kot zatrjuje irski nizkocenovnik, družbi povzroča "neproporcionalno število odpovedi poletov", težave potnikom in precejšnje izgube zaradi odškodnin, ki jih morajo plačati potnikom zaradi zamud oz. odpovedi.

Trditve o izgubah je sicer nedavno ovrgel bruseljski možganski trust Transport & Environment (T&E), ki je ocenil, da je Ryanair v lanskem letu prepeljal največ potnikov med vsemi letalskimi družbami, ki delujejo v Evropi, obenem pa tudi največ prispeval k izpustom CO2, poroča Deutsche Welle. Ryanair se sicer hvali, da je med najbolj "zelenimi" letalskimi družbami, saj – kot trdi – potnike prevaža najučinkoviteje, ker se trudi čim bolj zapolniti vsako svoje letalo.