Sončni zahod na plaži v Cape Townu. Foto: Reuters
Sončni zahod na plaži v Cape Townu. Foto: Reuters
Sydney - ne le raj za deskarje. Foto: Reuters
Machu Picchu, mistična starodavna naselbina v Peruju. Foto: Reuters
Mesto luči. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Razgled na Rio de Janeiro in njegov simbol - kip Kristusa Odrešenika. Foto: Reuters
New York - nekaj za vsakogar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
London je na 8. mestu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Seznam je sestavljen glede na ocene milijonov popotnikov, ki so jih oddali v letu 2011.
Spletna stran je že 10. leto zapored podelila več različnih nagrad. Mi smo pod drobnogled vzeli morda najzanimivejšo kategorijo, 25 najljubših krajev sveta.

1. Cape Town, JAR: Cape Town se lesketa na skrajnem južnem koncu afriške celine. Tu so krasne plaže, očarljivi botanični vrti, naravni rezervat z razgledom na ocean, pohodniške poti in možnost srečanja divjih živali. Obiskovalci lahko obiščejo tudi Robben Island, zapor, v katerem je Nelson Mandela preživel 27 let.
2. Sydney, Avstralija: Mestne srajce, kulturni zasvojenci in tisti, ki radi lenuharijo po plažah, se vsi zaljubijo v Sydney. Lahko se sončite na Bondi Beachu, nakupujete v Rocksu, se povzpnete na vrh mosta Harbour Bridge ali pa na vrh Sydney Towerja in uživate ob osupljivem razgledu na mesto. Na koncu pa še pocrkljajte koale v živalskem vrtu Taronga Park.

3. Machu Picchu, Peru: Ni čudnega, da je Machu Picchu najbolj obiskana znamenitost Peruja. Te ruševine, ki segajo v 15. stoletje, so pravo čudo arhitekture starodavnih kultur, sanjsko postavljene na visoki planoti daleč v amazonski džungli.
4. Pariz, Francija: Francoska prestolnica je en sam dolg seznam stvari, ki jih morate "nujno" videti: Louvre, Notre Dame, Eifflov stolp ... Med vsemi temi kulturnimi ogledi vam ostane ravno še dovolj časa za pohajkovanje po veličastnih mestnih bulvarjih in krasno hrano v pariških bistrojih. da nakupovanja sploh ne omenjamo.

5. Rio de Janeiro, Brazilija: Prizorišče poletnih olimpijskih iger 2016, sloviti plaži Copacabana in Ipanema, osupljiv razgled s Corcovada ... Rio ponuja več, kot si lahko predstavljate - ne glede na uro. To je počitniški raj.

6. New York, ZDA: Prvič, ko greste v New York, ste lahko turist - obiščite Kip svobode, Metropolitanski muzej, Times Square in vse preostalo. A ko se v "veliko jabolko" vrnete (in večina se jih), si izberite eno sosesko in jo zares raziščite. Našli boste zakotne bare, krasne delikatese, očarljive nenavadne trgovinice ... raziskovanje neturistične strani New Yorka je za vsakega popotnika izjemna izkušnja.

7. Rim, Italija: Vzdevek "večno mesto" ni naključen. V Rimu lahko pijete iz ulične fontane, ki jo napaja antični akvadukt. Lahko si ure in ure ogledujete ostanke strega Rima, vmes pa skočite na kapučino. Rim pa je tudi mesto nasprotij - le kateri drugi kraj na svetu bi bil lahko dom tako Vatikana kot La dolce vite?
8. London, Velika Britanija: V Londonu se da veliko videti, veliko početi, tako da vas to zlahka prevzame. Na večini popotniških itinerarijev so znamenitosti, kot sta londonski Tower in Buckinghamska palača, a ne glede na to, kaj vas zanima, bo tu vsak našel nekaj zase. Ljubitelji umetnosti se napotite v Narodno galerijo in Tate Modern. Tisti, ki imate predsodke glede britanske hrane, pa jih odmislite - tamkajšnje restavracije so krasne.
9. Barcelona, Španija: Sprehajajte se po Rambli in uživajte v barcelonski edinstveni mešanici katalonske kulture, arhitekture, živahnega nočnega življenja in trendovskih hotelov. Tu boste našli najbolj ohranjeno gotsko četrt v Evrope in izjemna arhitekturna dela Gaudija. Sagrada Familia, mojstrovina slavnega arhitekta, pa je še vedno v gradnji. Če vas zagrabi želja po pikniku, pa je pravi naslov hrupna tržnica La Boqueria, kjer se lahko založite s tamkajšnjimi delikatesami.

10. Hongkong, Kitajska: HongkKong je krasno mesto za avanturističnega jedca. Ustavite se pri pouličnem prodajalcu ribjih kroglic na palčki ali tofuja. Pekarne ponujajo ananasove kruhke in jajčne tortice. Ali pa pojdite raje na "kolikor ga lahko pojeste" dim sum. Ko se naveličate krajevnih in pokrajinskih kitajskih specialitet, lahko uživate v vrhunski svetovni kulinariki Joela Robouchona in Alaina Ducassa.
11. Kjoto, Japonska
12. Queenstown, Nova Zelandija
13. Jeruzalem, Izrael
14. Siem Reap, Kambodža
15. Praga, Češka
16. Benetke, Italija
17. Buenos Aires, Argentina
18. Ko Phi Phi Don, Tajska
19. Honolulu, Havaji
20. St. Petersburg, Rusija
21. Firence, Italija
22. Kajmanski otoki
23. San Francisco, ZDA
24. Petra/Wadi Musa, Jordanija
25. Las Vegas, ZDA

*Noben slovenski kraj se ni uvrstil med 25 najljubših niti med 25 najljubših evropskih destinacij ne.