Ordos je v kitajskem merilu po zaslužku na osebo takoj za Šanghajem in pred Pekingom. Foto: EPA
Ordos je v kitajskem merilu po zaslužku na osebo takoj za Šanghajem in pred Pekingom. Foto: EPA

Zato se je na novo zgrajenega velemesta, ki to nikoli ni postalo, prijel vzdevek "mesto duhov".

Ordos se ponaša z najsodobnejšo infrastrukturo in velikopoteznimi arhitekturnimi dosežki: nebotičniki s pisarnami, upravnimi središči, vladnimi stavbami, muzeji, gledališči, stanovanjskimi objekti in stadioni - eden izmed njih bo 18. avgusta gostil finale izbora za mis sveta.

Morebitne prebivalce so odvrnile vrtoglavo visoke cene nepremičnin. Večina izmed 1,5 milijona prebivalcev Ordosa živi pol ure vožnje stran v Dongšengu.

Ordos pa je le najspektakularnejši med številnimi primeri novega, za Kitajsko značilnega pojava v številnih tamkajšnjih mestih, ki so polna praznih stanovanj, poslovnih prostorov in nebotičnikov.

Kitajski gradbeni "bum" naj bi bil nepreklicno končan, nepremičninski balon pa tik pred točko velikega poka - kitajsko gospodarstvo je namreč po nekaterih ocenah še bolj odvisno od trga nepremičnin, kot je bilo ameriško. In znano je, kako se je končala tista zgodba ...

Kitajske gospodarske komentatorje pa, kot piše BBC, težava skrbi veliko manj kot analitike z Zahoda. Še vedno verjamejo, da bo oblastem v Pekingu uspelo uravnotežiti ponudbo in povpraševanje na nepremičninskem trgu. Vsaj pravijo tako.