Turkizno morje ob obali Sardinije vsako leto pritegne milijone turistov. Foto: Thinkstock
Turkizno morje ob obali Sardinije vsako leto pritegne milijone turistov. Foto: Thinkstock
Sardinija
Po otoku je raztresenih 7.000 nenavadnih stožčastih kamnitih utrdb iz pradavnine, imenovanih nuraghi, prazgodovinsko slikanico pa dopolnjujejo templji, grobnice, skrivnostni menhirji in ostanki vasi iz bronaste dobe. Foto: Thinkstock

Sardinija, ki leži bliže Afriki kot celinski Italiji, naj bi ime dobila po ljudstvu Sardi (v latinščini Sardini), ki je nekoč prebivalo na tem območju. Otok je avtonomna italijanska regija in ima kar 1.849 km obale, večinoma visoke in skalnate, z dolgimi plažami, številnimi rti in nekaj širokimi in globokimi zalivi, številnimi rokavi in nekaj manjšimi otoki ob obali.

Najvišji vrh otoka je Punta La Marmora, ki se dviga 1834 metrov nad morjem in je del gorovja Gennargentu v središču otoka. Gorske verige in visoke planote na otoku ločujejo široke rečne doline in ravnine. Sardinija ima malo večjih rek, največja je 151 km dolga Tirso, ki se izliva v Sardinsko morje. Na otoku je 54 umetnih jezer in jezov, namenjenih oskrbi z vodo in elektriko.

Kjer sije sonce in pihlja mistral
Podnebje na otoku je tipično sredozemsko, Sardinija je kar 300 dni na leto obsijana s soncem. Mistral piha vse leto, sem ter tja precej močno, po navadi pa ustvarja odlične pogoje za pravi jadralski raj. Sardinija pa je tudi raj za gurmane - pripravljajo nasitne testeninske specialitete in pregrešno mastne sire, imajo pa tudi dolgo vinogradniško tradicijo in izdelujejo močno žganje.

Sardinski turizem se je začel razcvetati v 50. letih prejšnjega stoletja, danes pa otok na leto obišče okrog 10 milijonov ljudi. Glavno mesto Cagliari (sardinsko Casteddu - grad) ima okrog 160.000 prebivalcev in je pomembno regionalno kulturno, izobraževalno, politično in umetniško središče, znano po arhitekturi v slogu art nouveau, živahnem nočnem življenju in številnih spomenikih. Je tudi eno največjih pristanišč v Sredozemskem morju.

Najbolje bo, da Sardinijo obiščete spomladi, ko v divjini vse cveti, ali v zgodnji jeseni, ko so temperature še prijetne, množice pa so že odšle z otoka.

Vabimo vas na fotografski potep po obalah sončne Sardinije.