Ruševine dvonadstropnega hotela Cody Creek na območju nekdanjega mesta Cody. Foto: Reuters
Ruševine dvonadstropnega hotela Cody Creek na območju nekdanjega mesta Cody. Foto: Reuters
Grob dojenčka Dawsona v nekdanjem rudarskem mestu Phoenix. Foto: Reuters

Tam so prebivalci kopali baker, srebro in zlato, nato pa izginili brez sledu ali za sabo pustili ruševine.

Fotograf agencije Reuters je obiskal več takšnih zapuščenih skupnosti. Najprej se je odpravil v nekdanje mesto Cody, ki je bilo ustanovljeno v zadnjem desetletju 19. stoletja, ime pa je dobilo po tamkajšnjem rudosledcu Henryju Codyju. Na vrhuncu je imel Cody 200 stalnih prebivalcev, že do leta 1910 pa je bil rudnik srebra zaprt, zgodovina mesta pa končana.


V Codyju so bili trije hoteli, kjer so prebivali rudarji, so načrtovali gradnjo še štirih hotelov, a so načrti padli v vodo, ko so rudnik zaprli. Nekaj ruševin priča o obstoju rudnika srebra, ki ga je postavila družba Noble Five. Na vrhuncu so zaposlovali 70 rudarjev. Med redkimi stavbami, ki v Codyju še stojijo, je tudi stara železniška postaja. V mestu so bili tudi trije hoteli, kovačnica in več pralnic.

Fotograf je zavil nekaj kilometrov v Sandon, mesto, ustanovljeno leta 1892 zaradi rudnika srebra, ki je zacvetelo, nato pa kmalu zamrlo, ko je mesto leta 1900 uničil požar. Mesto si nikoli ni opomoglo, obstajalo je vse do leta 1955, ko je poplava spet uničila večino mesta, ki je zraslo vse do 5.000 prebivalcev. Med drugo svetovno vojno so tja nastanili več kot 900 Kanadčanov japonskega rodu.

Fotograf je v objektiv ujel tudi grob dojenčka Dawsona v nekdaj cvetočem rudarskem mestu Phoenix, nekoč najvišje ležečem mestu (na 1411 metrih nadmorske višine) v Kanadi. Ustanovljeno je bilo leta 1891 v bližini večjih nahajališč bakra. Do leta 1919, ko so cene padle in so rudnik zaprli, pa je Phoenix večina prebivalcev zapustila. Danes od mesteca ni ostalo nič, razen pokopališča in spomenika žrtvam 1. svetovne vojne.