Zadovoljni Britanec s polnim potnim listom in zgaranim nahrbtnikom. Foto: Reuters
Zadovoljni Britanec s polnim potnim listom in zgaranim nahrbtnikom. Foto: Reuters

Novembra je Graham Hughes iz Liverpoola postal prvi človek, ki je brez letov prepotoval vse države sveta (teh je 201). A njegov Guinessov rekord ni bil veljaven, ker je vstopil v Rusijo nezakonito, brez vizuma ("Stala bi me 150 funtov, poleg tega pa sem hitel," se brani popotnik), in sicer iz Estonije čez reko Narvo. Zdaj se 33-letni pustolovec, z vizo in potnim listom, iz Londona vrača v Rusijo, da dokonča svojo štiriletno misijo. Danes bo z vlakom prispel v Gdansk, od tam pa v Kaliningrad. Domov naj bi prispel v četrtek.

Hughes je od prvega dne novega leta 2009 obiskal vseh 193 držav, ki jih priznavajo Združeni narodi, in vstopil v vsako suvereno državo na svetu, vključno z Vatikanom, Palestino, Tajvanom, Zahodno Saharo in Kosovom, ki nimajo sedežev v ZN-u. Kot vir navdiha Hughes izpostavlja še enega svetovnega popotniika, Michaela Palina, in svojega očeta Grahama, spodbuja pa vsakogar, da gre po njegovih stopinjah.

"Ni tako samotna izkušnja, kot bi si mislili. Prisiljen si v pogovore, saj ko si sam, govoriš z več ljudmi. Pogosto je denar tisti, zaradi katerega se ljudje ne odločijo za potovanje - mislijo, da bo zelo drago. A ceneje je potovati, kot pa študirati. Ceneje je, kot imeti stanovanje v Londonu," razlaga Hughes v intervjuju za Independent.

Dvakrat v zaporu
Štiriletno potovanje je Hughes izvedel s proračunom zgolj okoli 10 funtov na dan in pravi, da je v prvih dveh letih zapravil manj kot 7.000 funtov letno, nato pa le 3.000 funtov. Stroške je ohranjal nizke predvsem s t. i. couchsurfingom (gre za največje omrežje izmenjave prenočišč s 3 milijoni članov v 237 državah). Za Guinessov rekord se tudi ni smelo uporabljati zasebnih prevoznih sredstev na večje razdalje ali štopati. Hughes je za potovanje okoli sveta uporabljal kombinacijo vlakov, taksijev in tovornih ladij. Dvakrat so ga aretirali - enkrat v Kongu in drugič na Zelenortskih otokih.

Kongovska policija ga je aretirala na meji, nato pa ga brez obrazložitve za šest dni vtaknila v samico. "Preveč sem bil jezen, da bi me bilo strah. Ničesar nisem storil narobe, vse dokumente pa sem imel urejene, a so mislili, da sem neke vrste vohun," je povedal. "Kričal sem na paznike in butal na vrata ječe. Nazadnje so mi rekli, da me bodo peljali ven in ustrelili v glavo, če ne neham."

Najdaljše potovanje na otok Nauru
Najdaljši odsek poti je bil 32-dnevni izlet od Avstralije do pacifiškega otoka Nauru, najmanjše republike na svetu. Štiri dni je tudi preživel v puščajočem lesenem kanuju, s katerim je prečkal Atalntik do Zelenortskih otokov. Pravi, da si je z dobrikanjem utrl pot v Eritrejo, spoznal premierja Tuvaluja, "tekal po Iraku" z jurišno puško AK-47 in se "po prstih priplazil" v komunistično Severno Korejo.

Med vrhunci je izpostavil še plavanje v jezeru, polnem meduz, v pacifiškem otočju Palau in opazovanje ene zadnjih izstrelitev raketoplanov iz Cape Canaverala na Floridi. Kot "odločilni trenutek" svojega potovanja pa označuje ples s hribovskimi džungelskimi plemeni na Papui Novi Gvineji septembra 2011. "Več, ko potuješ, manjši se zdi svet," je povedal Hughes, ki je svojo dogodivščino posnel za National Geographic Adventure in zbral denar za dobrodelno organizacijo Water Aid.