Čarobni praznični čas v Kölnu. Foto: EPA
Čarobni praznični čas v Kölnu. Foto: EPA
Božičkov, Dedkov mrazov in Miklavžev na božičnih semnjih kar mrgoli. Foto: EPA
Ročnoobrtni izdelki polnijo lesene stojnice. Foto: EPA
Pogled na semenj. Foto: EPA
Semnji so prav inaslov za kupovanje božičnih okraskov. Foto: EPA
S snegom pobeljene stojnice v Pragi. Foto: EPA

Za vsaj en mesec tradicionalna obrt, začinjeno vino, piškoti iz lecta in sadni kolači v nekaterih najslikovitejših starih mestih po Evropi premagajo bolj konvenciionalne trgovine. In kar malce neverjetno se zdi, ko vsi tisti z iPodi zasvojeni otroci padejo na retročare lesenih igračk, drsališč in vrtiljakov.
Opustite torej velika nakupovalna središča brez duše in se napotite raje na enega izmed pravljični božičnih semnjev, kjer verižne trgovine nadomeščajo lesene koče, aktualne popuspešnice iz zvočnikov angelski zbori, potrošniško mrzlico pa praznični duh.
V spodnjem seznamu vam pri Lonely Planetu predlagajo pet najboljših mest za tako doživetje.
1. Köln: sloves Nemčije po svojih legendarnih božičnih semnjih je dobro zaslužen - in kölnski je mati vseh božičnih semnjev. Z dramatično kuliso slavne katedrale, ki meče svojo veličastno senco na stojnice, je semenj na Domplatzu dobro izhodišče. Nato se napotite še na srednjeveški božični semenj, kjer izdelkom domače obrti in glasbi v živo predstavljajo resno konkurenco očarljive žive jaslice.
Kdaj: 22. novembra - 23. decembra
Kaj kupiti: Räuchermännchen (lesene punčke s pipo), lesene klešče za orehe, igrače in ročno izdelane izdelke po zasoljenih cenah, katerih izkupiček gre v dobrodelne namene.
Hrana in pijača: poplaknite aromatična pečena jabolka in pražene mandeljne s tradicionalnim, s cimetom začinjenim kuhanim vinom (glühwein). Zaradi ekološke naravnanosti semnja in njegove pripadnosti pravični trgovini pa lahko pričakujete tudi organske priboljške.
Za otroke: na Alter Marktu boste našli zimski raj za otroke, skupaj z vrtiljakom in lutkovnim gledališčem. Drsalci pa se napotite na Heumarkt.
2. Dunaj: z zimo postanejo božični semnji na Dunaju tako vseprisotni kot baročna arhitektura avstrijske prestolnice. Dunajska različica zimske pravljice oživi na trgih po vsem mestu. Po postanku na priljubljenem Christkindlmarktu na Rathausplatzu se sprehodite do semnja pred razkošno palačo Schönbrunn, nekdanjo rezidenco habsburških vladarjev. Pričakujte veliko klasičnih koncertov, ki podžigajo praznični duh mesta - gre le za Dunaj, kjer je glasbena dediščina bogata.
Kdaj: od srede novembra do božičnega večera.
Kaj kupiti: ročno pihano steklo, nakit, sveče, ročno iztesane zibelke.
Hrana in pijača: ključne poslastice so jabolčni zavitek, pečen kostanj, klobase in medenjaki. In pijača? Kuhano vino ali punč, natürlich.
Za otroke: najmlajši bodo obstali odprtih oči na semnju pred dunajsko neogotsko mestno hišo, ki je okrašena kot velikanski adventni koledar. Razveseljujejo tudi božična delavnica, vožnje s poniji, vrtiljaki in čaroben zimski vrt.
3. Bruges: srednjeveško razkošje tega belgijskega kraja na Unescovem seznamu svetovne dediščine, polnem spokojne privlačnosti in slikovitih kanalov, se decembra le še okrepi. Ne izpustite osupljivega festivala snežno-ledenih skulptur v orjaškem termalnem šotoru. Dva namiga: oblecite se toplo in načrtujte dolg postanek pri koktajlih v Ledenem baru.
Kdaj: od 26. novembra do 2. januarja
Kaj kupiti: fantastična izbira belgijskih čokolad, skupaj s keramiko in z ročno izdelanimi pleteninami.
Hrana in pijača: Ste le v Belgiji: pojdite na pivo. Poskusite enega izmed bogatih piv, zvarjenih posebej za praznike?
Za otroke: Otroke spustite na drsališče na osrednjem trgu.
4. Strasbourg: Strasbourg, v srcu Alzacije, francoske regije z najbolj nemškim vplivom, naj bi bil dom prvega božičnega drevesca. In tukajšnji čudoviti semenj je klasika. Christkindelsmärik ponuja praznične dobrote že od leta 1570, kar ga dela za najstarejšega v Franciji. Sprehodite se od Place Broglie do Place Kléber pod sojem tisočerih lučk, dokler ne prispete do središčne točke festivala: dih jemajočega orjaškega božičnega drevesa, ali, po francosko, sapin de Noël.
Kdaj: od 27. novembra do 31. decembra
Kaj kupiti: za božično dekoracijo (v Strasbourgu jih prodajajo že od leta 1600) se napotite na Place de la Cathédrale. Slastne alzaške specialitete lahko najdete na Place des Meuniers.
Hrana in pijača: medtem ko odrasli uživajo ob kuhanem vinu (vin chaud), lahko otroci srkajo topel pomarančni sok, osladkan z medom. Od množici sladic nemškega izvora poskusite bredele (alzaške maslene piškote različnih okusov, od ingverja do janeža) in maennele (možici iz sladkega testa).
Za otroke: predstavljajte si raj za najmlajše: lutkovne predstave, obiski Miklavža, družabne igrice, drsanje, žive jaslice (creche vivante) in celo ledeni vrt.
5. Praga: ko sneg pobeli njene gotske stolpičke, slovita atronomska ura pa odzvanja v leden zrak, se mestna veduta Prage spremeni v gotsko zimsko pravljico. Staroměstské náměstí ali Staromestni trg je vedno eden najosupljivejših v Evropi, v božičnem času pa postane naravnost eteričen. Kipeče božično drevesce vsako leto pripeljejo iz Krkonoških gora na severu.

Kdaj: od 27. novembra do 2. januarja
Kaj kupiti: ročno izrezljane lutke in lesene igrače, češki kristal in steklo, okrašene keramične lončke. Za praznično večerjo pa lahko kupite tudi žive krape, ki jih prodajajo v kadeh ob ulicah.
Hrana in pijača: posezite po tradicionalem trdlu, ocvrtem testu, posutem s sladkorjem v prahu in cimetom, ki ga poplaknete s kuhanim vinom (svařené víno) ali medico (medovina). Si želite pregnati mraz s čim krepkejšim? Številni Čehi prisegajo, da ima kozarček tradicionalnega, začinjenega žganja Becherovke prav tak okus kot sam božič.
Za otroke: ročno delane češke lutke so pri najmlajših vedno hit. Pokukajte v živalski vrt in oder na prostem, kjer otroci iz vse države pojejo in plešejo v tradicionalnih opravah.