Gneča na londonskem letališču Heathrow zardi tehničnih težav. Foto: Reuters
Gneča na londonskem letališču Heathrow zardi tehničnih težav. Foto: Reuters

"Identificirali in odpravili smo tehnično težavo, ki je vplivala na naš sistem za načrtovanje poletov. Zdaj tesno sodelujemo z letalskimi prevozniki in letališči, da bi čim bolj učinkovito upravljali prizadete polete," je dejal NATS v izjavi.

NATS je pred tem sporočil, da so morali zaradi tehnične težave ročno vnašati vse načrte poletov – informacije, ki jih morajo vedeti kontrolorji zračnega prometa o tem, od kod letalo leti in ob kateri uri ter kam gre po kateri poti.

"Naši inženirji bodo skrbno spremljali delovanje sistema, ko se vrnemo v normalno delovanje," so dodali.

Odpovedanih več kot 500 letov

Prizadete so bile vse letalske družbe, ki delujejo v Združenem kraljestvu, saj je bilo odpovedanih več kot 500 letov, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik londonskega letališča Heathrow, najbolj obremenjenega vozlišča v zahodni Evropi, je dejal, da bo vozni red precej moten do konca dneva. "Potnike prosimo, naj potujejo na letališče samo, če je potrjeno, da bo njihov let poletel," je sporočil.

Britanska letalska družba British Airways je sporočila, da so bili njegovi leti resno moteni in da so naredili številne spremembe v voznem redu. Druge letalske družbe, tudi Ryanair, EasyJet, Wizz Air, Loganair in Aer Lingus so prav tako sporočile, da bodo imeli nekateri leti v Združeno kraljestvo in iz njega zamude ali bodo odpovedani.

Nadzorni stolp britanske nacionalne službe za zračni promet. Foto: Reuters
Nadzorni stolp britanske nacionalne službe za zračni promet. Foto: Reuters

Irska zračna kontrola AirNav je zgodaj popoldne sporočila, da je tehnična težava povzročila "znatne zamude za lete po Evropi, ki potujejo v in skozi zračni prostor Združenega kraljestva ter iz njega".

Prizadeti tudi potniki v Grčiji, Španiji, Italiji ...

Številni potniki so na družbenih omrežjih sporočali, da so vkrcani na letala obstali na vzletiščih ali da so jih zadržali v letaliških zgradbah. Tovrstna poročila prihajajo iz Španije, Portugalske, Grčije, Madžarske in Izraela.

BBC-jev novinar Alex Murray, ki je obstal na letališču v italijanskem mestu Bari, je poročal, da so potnike obvestili o predvideni zamudi šest ur. Novinarska ekipa ameriškega medija Washington Post, ki je na Škotskem poročala o iskalni akciji mitske pošasti Nessie, je prav tako obtičala v Združenem kraljestvu.

Zamude letov bi lahko prizadele več tisoč ljudi. Samo danes naj bi v Združenem kraljestvu vzletelo 3049 in pristalo 3054 letal, navaja podjetje za podatke o letalskem prometu Cirium.