Najnižji Zemljan in najvišja Zemljanka po mnenju Guinnessove knjige rekordov. Foto: EPA
Najnižji Zemljan in najvišja Zemljanka po mnenju Guinnessove knjige rekordov. Foto: EPA

18-letna Tajka v višino meri kar 218 centimetrov, a njena rast se sploh še ni ustavila, zato si pomaga s hormonskim zdravljenjem, ki pa je zelo drago. Vsak mesec mora dobiti hormonsko injekcijo, a posamezna stane kar 2.180 evrov, zato mora na leto za zdravljenje odšteti več kot 26.000 evrov. Za njeno ekstremno rast je kriv tumor na hipofizi, ki si so ji ga že dvakrat poskusili odstraniti, vendar neuspešno, hormonske injekcije pa zavirajo njegovo rast.

Nepalski zdravniki pa po drugi strani ne znajo pojasniti, zakaj se je rast Kagendre ustavila pri 67 centimetrih, saj nimajo primerne opreme za dodatne preiskave. Njegov mlajši brat je pri 13 letih primerno visok za svojo starost, zdravniki pa so Kagendrino telo opisali kot "telo triletnika", saj tehta manj kot pet kilogramov.

Ko je konec lanskega leta dopolnil 18 let so ga tudi uradno vpisali v Guinessovo knjigo rekordov kot najnižjega Zemljana, njegovo prošnjo pa so enkrat že zavrnili, saj so menili, da lahko še zraste. In res je - takrat je v višino namreč meril komaj 56 centimetrov.