Prvo javno zaslišanje predstavnikov ameriškega obrambnega ministrstva o NLP-jih po letu 1969. Foto: AP
Prvo javno zaslišanje predstavnikov ameriškega obrambnega ministrstva o NLP-jih po letu 1969. Foto: AP

Pentagon je zavezan ugotavljanju izvora tako imenovanih "neidentificiranih zračnih pojavov", vendar hkrati priznava, da jih vlada še vedno ne more pojasniti, poroča Reuters.

V predstavniškem domu ameriškega kongresa je na pododboru za obveščevalne dejavnosti danes potekalo prvo javno zaslišanje o NLP-jih v zadnjih 50 letih.

To se je zgodilo približno enajst mesecev zatem, ko je v javnost prišlo poročilo ameriške administracije o več kot 140 primerih NLP-jev, ki so jih vojaški piloti opazili po letu 2004.

Pentagon lani ustanovil posebno enoto za preučevanje NLP-jev

Scott Bray, namestnik direktorja za obveščevalne dejavnosti pri ameriški mornarici, je povedal, da je število NLP-jev od izida poročila naraslo na približno 400. Pentagon je sicer novembra lani ustavil enoto s polnim imenom Skupina za identifikacijo in sinhronizacijo upravljanja letalskih objektov.

Ronald Moultrie, vodja omenjenega organa za preučevanje NLP-jev in ameriški podsekretar za obveščevalne in varnostne službe, je poudaril, da so zavezani ugotavljanju izvora NLP-jev. "Vemo, da so naši pripadniki naleteli na neznane zračne pojave. Ker ti predstavljajo potencialno nevarnost letenju in splošno varnostno tveganje, smo zavezani osredotočenemu prizadevanju za ugotavljanje njihovega izvora," je dejal.

Nezemeljski izvor ali enostavno pojasnljivi dogodki?

Oba predstavnika ministrstva sta po navedbah Reutersa zelo skrbno izbirala besede glede morebitnega nezemeljskega izvora pojavov. Bray je poudaril, da "nimajo materiala, nismo zaznali nobenih indicev znotraj delovne skupine, ki bi namigovali, da gre za kar koli nezemeljskega izvora", a dodal, da tega ne izključujejo.

Pentagon bo sledil dokazom, kamor koli jih bodo vodili, sta sporočila predstavnika in jasno povedala, da je primarni interes obravnavanje morebitnih groženj nacionalni varnosti.

Sorodna novica Poročilo obrambnega ministrstva ZDA: Skoraj vsi domnevni pojavi NLP-ja nepojasnjeni

Bray je predstavil dva videoposnetka NLP-jev. Prvi je na nebu prikazoval utripajoče trikotne predmete, za katere je bilo pozneje ugotovljeno, da so vizualni artefakti svetlobe, ki prehaja skozi očala za nočno opazovanje. Drugi je pokazal sijoč, sferični predmet, ki je poletel mimo okna v pilotski kabini vojaškega letala, kar ostaja nepojasnjeno – tako kot tudi poročila pilotov o letečih "tik tak" bombončkih.

Dodal je, da analitiki upoštevajo možnost, da bi v nekaterih primerih lahko šlo tudi za letalsko tehnologijo drugih držav, vendar ne poznajo nobenega "nasprotnika, ki bi bil sposoben leteti z letalom brez vidnih sredstev za pogon".

Predstavniški dom zahteva resno obravnavo

Vodja pododbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu Andre Carson je na zaslišanju pozval k resnemu obravnavanju NLP-jev in zahteval, da Pentagon preneha javno govoriti samo o primerih, ki so enostavno razložljivi.

"Ali lahko dobimo zagotovila, da bodo vaši analitiki sledili dejstvom, kamor vodijo, in ocenili vse hipoteze?" je na zaslišanju še želel vedeti Carson "Odprti smo za vse hipoteze. Odprti smo za vse sklepe, na katere lahko naletimo. Želimo vedeti, kaj je tam zunaj, tako kot vi želite vedeti, kaj je tam zunaj," mu je odgovoril Moultrie in priznal, da je odraščal kot navdušenec nad znanstveno fantastiko.