"Ding Dong! Čarovnica je mrtva", so besede, s katerimi v Veliki Britaniji zadnje dni pogosto opisujejo pokojno Thatcherjevo. Foto: EPA

Gre za pesem Ding Dong The Witch Is Dead, ki jo je za film Čarovnik iz Oza leta 1939 zapela Judy Garland, nasprotniki politike železne lady pa uporabili kot "himno", s katero so slavili njeno smrt. Prodaja pesmi je po ponedeljkovi smrti Thatcherjeve poskočila, na YouTubu pa so se pojavili številni videi s to glasbeno podlago in fotografijami Thatcherjeve.

Britanski javni radio, ki vsako nedeljo zavrti celotno lestvico najbolj priljubljenih skladb tedna, se je zato znašel pred težko odločitvijo. Melodija iz filma Čarovnik iz Oza bi namreč zasedla tretje mesto na lestvici, zato niso vedeli, ali naj jo predvajajo kot vse druge ali naj se ji - zaradi neprimerne konotacije v zadnjih dneh - raje izognejo.

Odlomek kot kompromis
Prvi mož radia Ben Cooper je nazadnje sporočil, da bodo namesto predvajanja skladbe v okviru lestvice v eter v času novic spustili le njen 51-sekundni odlomek. "Gre za kompromis, ki smo ga težko dosegli," je dejal Cooper. "Z obeh strani smo slišali zelo zahtevne in čustvene argumente. Ne pozabimo, da obstaja tudi družina, ki žaluje za ljubljeno osebo, ki je niso niti še pokopali," je dodal.

Novi generalni direktor BBC-ja Tony Hall je spletno kampanjo proti železni lady označil za "neokusno", eden njegovih predhodnikov, Greg Dyke, pa je izrazil mnenje, da bi skladbo morali predvajati, saj gre za realen prikaz tega, kar javnost kupuje.