Bobi je zelo družaben, rad je obkrožen z ljudmi. Foto: EPA
Bobi je zelo družaben, rad je obkrožen z ljudmi. Foto: EPA

Bobi pripada pasmi, ki se imenuje alentejski planinski pes (Rafeiro do Alentejo) in jo uporabljajo kot čuvaje živine in drobnice. Februarja letos mu je Guinnessova knjiga rekordov podelila uradni certifikat za najstarejšega psa na svetu – pravzaprav velja za najstarejšega psa, ki je kadar koli živel.

Bobi je v četrtek praznoval 31 let, v soboto pa mu je njegov lastnik Leonel Costa v Conqueirosu priredil "pravo portugalsko zabavo", na katero je bilo povabljenih več kot sto gostov. Manjkali niso niti plesalci in glasbeniki. "Od februarja, ko je uradno postal najstarejši pes, ga obiskuje veliko ljudi, tudi novinarji z vsega sveta. Vsi se želijo fotografirati z njim. Velikokrat mora vstati, kar je zanj kar naporno," je dodal Costa za agencijo AP.

Bobi s svojim lastnikom Leonelom. Foto: EPA
Bobi s svojim lastnikom Leonelom. Foto: EPA

A lastnik je poudaril, da je njegov štirinožni prijatelj v dobrem zdravstvenem stanju. Redno ga vozi na preglede. Največ težav ima s hojo, poslabšal se mu je tudi vid, a Costa je prepričan, da je prav mirno okolje, v katerem živita, prispevalo k dolgoživosti njegovega ljubljenčka. Skupaj sta praktično že skoraj vse življenje, saj se je Bobi skotil, ko je bilo Costi osem let.

"Bobi ostaja v mojem življenju"

"Bobi je res neverjeten pes. Vedno, ko ga pogledam, se spomnim vseh svojih družinskih članov, ki so na žalost že umrli. Izgubil sem očeta, stare starše in brata, Bobi pa ostaja v mojem življenju," je dejal. Tudi Bobijeva mama je sicer dosegla zavidljivo starost, dočakala je 18 let.

Costa je ob tem zaupal tudi zanimivost – Bobija vse življenje hrani izključno s človeško hrano. In še nekaj – nikoli ni bil na vrvici ali verigi, vse življenje se prosto sprehaja po hiši in njeni okolici.