Tokrat se je delovnik za Pahorja začel malo bolj zgodaj, kot je vajen - ob pol šestih. Foto: Facebook/Borut Pahor
Tokrat se je delovnik za Pahorja začel malo bolj zgodaj, kot je vajen - ob pol šestih. Foto: Facebook/Borut Pahor
Borut Pahor - kmetovalec za en dan

Delo se je začelo ob 5.30, kjer se je najprej z mladim gospodarjem visokogorske kmetije Boštjanom Goličnikom iz Šmihela nad Mozirjem najprej dogovoril o konkretnih zadolžitvah. Najprej so ga čakala obvezna jutranja opravila, ureditev hleva in izgon živine na pašo, nato pa je nakrmil teličke in počisttil hlev. Po tradicionalnem domačem slovenskem zajtrku je Pahor po navodilih gospodinje zamesil kruh, nato pa ob pomoči mladega gospodarja pomagal pri žaganju drv. Delovni dan je sklenil s popravilom zaščitne ograje na pašniku in košnji, so sporočili iz njegovega urada.

Težave mladih prevzemnikov kmetij
Z akcijo je želel Pahor opozoriti na pomen spodbujanja prenosa kmetij na mlajšo generacijo, pomembno pa se mu zdi tudi izboljšati strukturo nosilcev kmetij in povečati razvojno sposobnost prevzetih kmetij ter s tem prispevati k povečanju produktivnosti dela v kmetijstvu, je dejal v izjavi za javnost in dodal, da je treba mlade, ki so pripravljeni prevzeti odgovornost za tako velika posestva in ohranjanje podeželja, v njihovih prizadevanjih podpreti.

"Slovenci se dela ne bojimo, želimo pa si, da je spoštovano in cenjeno," je dejal in dodal, da je s svojim obiskom želel pokazati, da je delo mladega kmeta na visokogorski kmetiji tako spoštovano kot cenjeno.

Pahorja je na tokratni delovni akciji spremljal tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Povabili so ju v Zvezi slovenske podeželske mladine, saj so jima želeli predstaviti težave, s katerimi se srečujejo mladi prevzemniki kmetij.

Seveda pa so pri tem nastale zabavne fotografije politika v zanj ne ravno značilnem okolju. Ogledate si jih lahko v galeriji spodaj.


Borut Pahor - kmetovalec za en dan