Premalo spanca pomeni več kilogramov, pravijo raziskovalci. Foto: EPA
Premalo spanca pomeni več kilogramov, pravijo raziskovalci. Foto: EPA

Raziskovalci z univerze v Uppsali so 400 ženskam med rednim zdravniškim pregledom izmerili obseg pasu, obenem pa so jih spraševali tudi, koliko ur na noč spijo. Ugotovili so, da imajo tiste ženske, ki so spale manj kot pet ur na noč, v povprečju devet centimetrov večji obseg pasu kot tiste ženske, ki so spale osem ur na noč.

Kot v znanstveni publikaciji Spanje piše avtorica raziskave Janny Theorell-Haglow, je povezava med kratkim spanjem in debelostjo še posebej vidna med mlajšimi ženskami. Po besedah raziskovalke kratko spanje zmoti izločanje hormona kortizol in rastnih hormonov, to pa povzroči večanje telesne teže.

Poleg tega pa obstaja še ena povezava, ki je precej manj znanstvena, pojasnjuje Theorell-Haglowa - manj spanja namreč pomeni tudi, da imamo na voljo več časa, ko lahko jemo. Rezultati tokratne raziskave se ujemajo s preteklimi študijami, še pravi raziskovalka, a ob tem opozarja: "Še vedno pa so potrebne nadaljnje raziskave, da odgovorimo na vprašanje o obstoju vzročne povezave med njima (med spanjem in debelostjo, op. a.)."