Ko je bil v vodi, mu je srčni utrip padel na komaj 20 utripov na minuto. Foto: Reuters
Ko je bil v vodi, mu je srčni utrip padel na komaj 20 utripov na minuto. Foto: Reuters

Neverjetni dosežek je uprizoril v živo med pogovorno oddajo Oprah Winfrey, ki je bila med gledanjem povsem na koncu z živci. 35-letni David je enak dosežek poskušal že pred slabima dvema letoma, a je zaradi tresenja in krčev obupal.

"Uresničil sem svoje življenjske sanje. Ne morem verjeti, kaj sem storil," je še v šoku, takoj ko so ga potapljači potegnili iz z vodo napolnjene krogle, dahnil Davide. Preden se je potopil, je skozi masko 23 minut vdihoval čisti kisik, da bi tako kri obogatil s kisikom in istočasno zmanjšal količino ogljikovega dioksida.

Do zdaj je bil rekord, zapisan tudi v Guinnessovi knjigi, 16 minut in 32 sekund, uspel pa je Švicarju Petru Colatu desetega februarja letos.

Kje tiči skrivnost njegovega uspeha?
David Blaine se lahko pohvali še z mnogimi drugimi skrivnostnimi čarovnijami: več kot en mesec mu je uspelo preživeti v stekleni škatli v reki Temzi, v središču New Yorka pa je bil en teden živ pokopan v stekleni krsti in 63 ur "zamrznjen" v ledeni kocki.

Pred njim pa je že nov izziv - postaviti želi novo mejo v bedenju. Trenutni rekord znaša 11 dni in pol, a Guinnesova knjiga tega rekorda zaradi zdravstvenih pomislekov ne priznava več.

A. P.