Še niste videli tega možaka? Kje pa živite? To je vendar Ekrem, ki prepeva o mučni vsakdanji rutini 'od doma na delo in nazaj'. Foto: Spletna stran izvajalca
Še niste videli tega možaka? Kje pa živite? To je vendar Ekrem, ki prepeva o mučni vsakdanji rutini 'od doma na delo in nazaj'. Foto: Spletna stran izvajalca
Ekrem nastopa v oglasu za znamko Dolce & Gabbana - v vlogi krojača ga lahko vidite skrajno levo. Foto: Dolce & Gabbana

Čeprav skoraj ni človeka z območja nekdanje Jugoslavije, ki si ne bi ogledal "spektakularno bizarnega" spota Ekrema Jevrića Kuća poso, pevec trdi, da z njim ni zaslužil niti centa. Jevrić, ki nosi vzdevek Gospoda, se je po pisanju Indexa sedaj vdal kruti resnici, da brez golote ni zaslužka, zato se je odločil razgaliti v novem spotu.

V duetu s Švabom Smidom (njegovo pravo ime je Mathias Schmidt) je v Sarajevu posnel pesem Gola, gola. Fanta sta prepričana, da sta ustvarila pravo poletno uspešnico, v kateri Ekrem med drugim prepeva "jaz sem tukaj turist, bodi malo nudist(ka)". Spot si oglejte spodaj in presodite sami.

V Yonkersu taksist ...
Bosansko-ameriški pevec črnogorskega porekla, kot je mogoče prebrati na Wikipedii, živi v newyorškem predmestju Yonkers, ki vam je morda znano tudi kot prizorišče, kamor so "dobri fantje" Tonyja Soprana zakopavali trupla. A to Ekrema, ki se sicer preživlja kot taksist, ni ustavilo na poti med zvezde Balkana. Zaslovel je s spotom Kuća poso, ki mu je prinesel svetovno (no, skoraj) slavo.

Če ne drugega, ga pozna vsa nekdanja "Juga", o spletnem fenomenu pa sta poročala celo ugledna britanska medija BBC in The Independent. V slednjem časopisu so o "Gospodi", ki je še pred časom vojne vihre na Balkanu odšel s trebuhom za kruhom čez lužo, zapisali, da je s svojo uspešnico združil narode nekdanje Jugoslavije. Nekateri mediji pa so ga razglasili za "balkanskega Borata".

... na Balkanu zvezdnik
Britanski časopisi so pisali o tem, kako so "preprostega moža iz Plava v Črni gori v domovini, kamor se je vrnil prvič po odhodu v ZDA pred vojno, pričakali kot kralja". Na prostoru nekdanje Jugoslavije je po pisanju Independenta dosegel status pravega zvezdnika, o katerem razpravljajo glasbeni kritiki (mi zaenkrat resnejših razprav o njegovem delu žal nismo zasledili) in ga vabijo na nastope na porokah.

Ekrem je menda zelo iskan tudi po ameriških klubih, predvsem v mestih, kjer je veliko izseljencev s tega območja. Tam z večno prisotnimi sončnimi očali zabava občinstvo, v odmorih med pesmimi pa si čisti zobe s kreditno kartico in pleše po stolih. In kako si Ekrem razlaga svojo priljubljenost? "Ljudje so očitno spoznali, da pojem čisto resnico," ga je citiral Independent.

Ekrem je že od leta 1985 poročen z ženo Igbalo. Ima štiri sinove: Enisa, Nermina, Hajrudina in Berata. Njegova največja uspešnica Kuća poso je na portalu YouTube dosegla 4,5 milijona klikov.

Svoj prvi album je Jevrić posnel marca letos, kmalu zatem pa je po svetu zakrožila novica, da nastopa v oglasu za zimsko kolekcijo slavnega modnega dvojca Dolce & Gabbana. Da, prav ste uganili, ne razgaljen in naoljen, temveč v stranski vlogi - napravljen je v krojača.

Spodaj si oglejte videospot Kuća poso, ki je dobil tudi angleško "plesno" različico z naslovom House Working. Prilagamo še najnovejši Ekremov izdelek Gola, gola.