Empire State Building je bil v sredo osvetljen z barvami slovenske zastave. Foto: Facebook Empire State Building
Empire State Building je bil v sredo osvetljen z barvami slovenske zastave. Foto: Facebook Empire State Building

Uprava stolpnice med poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu namreč vsak dan osvetli stolpnico z barvami zastav držav udeleženk. Ob odprtju iger sta tako po dve strani stolpnice zavzeli zastavi Velike Britanije in ZDA, na zadnji dan olimpijskih iger pa bo na vseh štirih straneh kraljevala zastava ZDA.

Slovenske barve - od rdeče spodaj, prek modre v sredini do bele zgoraj - so v sredo svetile na zahodni strani stolpnice. Z istimi barvami je bila sicer stolpnica osvetljena že, ko je bila prav tako zahodna stran 28. julija osvetljena v čast Rusiji. Te barve bodo znova osvetljevale stolpnico tudi 5. avgusta v čast Slovaški.

Leta 1931 zgrajeni Empire State Building, ki do vrha antene meri 443 metrov, je bil do leta 1972 najvišja stolpnica na svetu. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 je znova postal najvišja stavba v New Yorku, vendar le do konca aprila letos, ko je njegovo višino brez antene (381 metrov) presegla nova stolpnica WTC 1, nekoč imenovana tudi Stolp svobode.

Ta bo skupaj z anteno na vrhu merila 541,3 metra oziroma 1776 čevljev, kar simbolizira leto razglasitve neodvisnosti ZDA. Stolpnico bodo sicer dokončali šele čez leto dni in s tem bo WTC 1 postal najvišja zgradba v ZDA in tretja najvišja na svetu.