Enačba za popolno parkiranje. Foto:
Enačba za popolno parkiranje. Foto:

Enačbo je razvil profesor matematike Simon Blackburn na univerzi v Londonu. Z upoštevanjem te enačbe naj bi brez težav bočno parkirali v še tako zapletenih položajih. Vendar pa je mogoče tudi, da bi voznika zaporedje korenov, oklepajev in drugih simbolov v enačbi bolj zmedlo, kot pa mu pomagalo.

Formulo so razvili po javnomnenjski raziskavi, ki so jo naročili pri angleškem Vauxhall Motors. Ugotovitve so pokazale, da 57 odstotkov vprašanih misli, da ne znajo dobro parkirati. Kar 32 odstotkov ljudi pa raje parkira dlje, kot da bi avto poskusili stisniti na manjše parkirno mesto.

Nič več iskanja večjih parkirnih mest
Profesor Blackburn pravi: "Parkiranje avtomobila je nekaj, kar večina od nas počne vsak dan in včasih vsem povzroča neugodje." Vsi vozniki so že kdaj prezrli prosto parkirno mesto, ker so mislili, da svojega jeklenega konjička ne bodo mogli varno spraviti v prostor, enačba pa naj bi po Simonovih besedah to zagato rešila. Voznikom naj bi pomagala razumeti, kaj je potrebno za dobro bočno parkiranje. "Če razumeš naklone in dimenzije svojega avtomobila, potem lahko ugotoviš, kako lepo in samozavestno parkirati," razloži profesor.

Enačba se začne z uporabo polmera, ki nastane, če avto vrtimo v krogu, in z razdaljo med sprednjimi in zadnjimi kolesi vozila. Potrebni so tudi podatki o dolžini nosu avtomobila, od začetka avtomobila do sprednjih koles, in širina vozila, ki bo parkiran poleg našega. Rešitev enačbe pove, točno koliko mora biti velik parkirni prostor, da vanj še lahko spravite svoj avto. Če rezultat prenesemo na osnovne parkirne zapovedi, ki nas jih učijo v avtošolah, naj bi ugotovili točno, koliko moramo obrniti volan, da parkiramo popolno.

Med božično in novoletno nakupovalno mrzlico se bo morda kdo že poslužil enačbe in preizkusil njeno učinkovitost, saj bo prosto parkirno mesto v decembru še toliko težje najti. Morda pa vam bo bolj pomagal slikoven prikaz v spodnjem videu.