Erdogan (v sredini) na dan republike konec oktobra. Foto: Reuters
Erdogan (v sredini) na dan republike konec oktobra. Foto: Reuters
Turčija
Turška vladajoča stranka AKP želi vse bolj omejiti kajenje. Foto: EPA

Erdogan se je s spremstvom sprehajal po ulicah turškega velemesta, ko je popolnoma naključno videl, da v prvem nadstropju kavarne neki moški kadi. Kajenje v notranjosti javnih površin je namreč po vsej državi prepovedano, in Erdogan, ki velja za predanega muslimana, se je na prizor zelo burno odzval.

"Za to obstaja kazen!"
"Za to obstaja kazen! Poglejte si tega nesramnega moža! Predsednik mu govori, naj ugasne cigareto, a on še vedno kadi,"
je kričal in žugal možakarju v četrti Esenler. Njegove visoke tone so ujeli tudi mimoidoči, ki so razburjenega predsednika seveda posneli na svoje prenosne telefone in posnetke nato hitro delili na družbenih omrežjih.

Na Twitterju se je nato vnela razgreta razprava o Erdoganovem vedenju, ki so ga že večkrat obtožili, da se vmešava v zasebno življenje državljanov. Nedavno je tako samovoljno razglasil vrsto jogurta za nacionalno pijačo, ženskam pa je odkrito dejal, da bi po njegovem mnenju vsaka morala imeti tri otroke.

Pod ključnimi besedami oziroma hashtagom "Cigarete niso tako škodljive kot ti" so se vrstile kritične objave o Erdoganu, češ da je šel tokrat predaleč, nekdo je celo zapisal, da je "kajenje bolj zdravo kot fašizem".

Razkošno novo domovanje
Erdogan, ki je na predsedniškem položaju nasledil Abdulaha Güla, je pred dnevi razburil tudi s tem, ko je na obrobju prestolnice Ankara odprl novo predsedniško palačo. Razkošen kompleks Ak Saraj oziroma Bela palača se razprostira na 200.000 kvadratnih metrih, ima tisoč sob, zgrajena pa je v slogu, ki naj bi bil mešanica sodobne arhitekture in tradicionalnega sloga iz časa dinastije Seldžukov. Po poročanju medijev naj bi gradnja predsedniške palače stala 350 milijonov dolarjev (275 milijonov evrov).

Turški predsedniki so do zdaj prebivali v palači Cankaya v središču Ankare, ki je bila simbol sodobne turške republike. V njej je prvi živel utemeljitelj sodobne Turčije Mustafa Kemal Atatürk, od takrat pa je bila dom 12 turških predsednikov. Sprva je bilo predvideno, da bo v novi palači živel turški premier, vendar pa zdaj v njej prebiva predsednik Erdogan, premier Ahmet Davutoglu in njegovo osebje pa so se preselili v Cankayo.

A opozicija v selitvi vidi nov odmik od sekularne Turčije, ki jo je utemeljil Atatürk, boli pa jo tudi, ker je Erdogan palačo uradno odprl ravno na dan republike. Nekateri tudi opozarjajo na vrtoglavo visoke stroške gradnje. Okoljevarstvenike pa moti, ker so na območju, ki je veljalo za ene bolj zelenih v Ankari, za palačo posekali več sto dreves.