Vrtenje paličice zahteva predvsem veliko vaje. Foto: EPA
Vrtenje paličice zahteva predvsem veliko vaje. Foto: EPA
Mažoretke
Večinoma ostaja ta dejavnost v domeni nežnejšega spola. Foto: EPA
Mažoretke
Paličice - predvsem v tujini - pa znajo močno vrteti tudi fantje. Foto: EPA

"Povečini so to mlajše deklice, ki so verjetno videle nastopati mažoretke na kakšni prireditvi in si zaželijo, da bi same tudi znale vrteti 'palčko'. Delo pri mažoretah vključuje tudi znanje plesa, kar še poveča privlačnost in interes," za MMC pojasni Maja Smole, članica Kulturno-umetniškega društva Godba Kočevje, ki deluje že več kot 25 let.

Omejitev, da nekdo postane mažoretka ni, trdi Smoletova: "Obvladovanje tehnike vrtenja palice res zahteva kar nekaj vztrajnosti. Da bi dekle prišlo do tekmovalnega nivoja, je potrebnih kar nekaj let vaje. Redni treningi potekajo sicer dvakrat na teden, to je dovolj za rekreativen nivo, tekmovalna ekipa pa zahteva več dela, tudi individualni trening doma, pred prvenstvi pa skupina dela tudi do petkrat tedensko."

Po večini je ob njihovih nastopih nepogrešljiva godba na pihala. "V Sloveniji so se mažorete v večini krajev tako tudi začele – kot spremljevalna skupina godbe na pihala. Širši javnosti je manj znan tekmovalni program, ki poleg dela s palico vključuje tudi ples, šov ter delo z ostalimi rekviziti," pojasni naša sogovornica.

Fantje in paličica ...
V tujini za paličico primejo tudi fantje, kako pa je s tem pri nas? "Žal se pri nas ni ojunačil še noben fant, jih je pa zato v tujini kar precej," in dodaja: "Fantje, ki so že po naravi močnejši od deklet, imajo kar precejšnjo prednost pri visokih metih palice."

"Glede ugleda bi težko rekla, osebno menim, da mažorete niso več tako 'popularne', kot so bile pred časom. Zato poskušamo vključiti v naš program čim več novih vsebin in tehnik plesa, seveda pa ostaja delo s palico v ospredju," vidi rešitve Smoletova.

Več kot 25 let umetnosti vrtenja palice
Kočevske mažoretke so prek nacionalne zveze NBTA Slovenija vključene v NBTA Europe (National Baton Twirling Association). Na tekmovanjih sodelujejo od leta 1996 in od vsega začetka. "Najbolj smo pa seveda ponosni na dvakratno zlato na evropskem prvenstvu, in sicer 2003 v Angliji in 2007 na domačem terenu v Ribnici, ko je evropsko prvenstvo gostila Slovenija," pove Smoletova. Za njimi je pravkar končano evropsko prvenstvo, ki je potekalo v Švici. Nato pa jih prihodnje leto čaka srečanje s preostalimi mojstri palice in korakanja – govorimo namreč o državnem prvenstvu.