Zmagovalka je Fatma. Foto: EPA/Reuters
Zmagovalka je Fatma. Foto: EPA/Reuters

Na letnem tekmovanju, ki je potekalo v Indoneziji in ki se ga udeležijo muslimanke z vsega sveta, je slavila 25-letna računalniška inženirka, ki je v govoru dejala: "Naj mi vsemogočni Alah pomaga pri misiji, da osvobodimo Palestino, prosim, prosim, osvobodimo Palestino in sirsko ljudstvo."

Kandidatke so nastopile v tradicionalnih oblačilih, z naglavnimi rutami, komisija pa ni ocenjevala zgolj zunanjega videza tekmovalk, temveč tudi njihovo versko znanje. Od njih se zahtevata predanost in skrb za islamske vrednote in razvoj islamske skupnosti.

Tekmovalke se pred finalnim izborom udeležujejo delavnic, kjer morajo pokazati več znanj - akademsko, versko, seznanjene morajo biti z delovanjem informacijskih tehnologij in družbenimi skupnostmi. Znotraj delavnic jih učijo o pobožnih temah, izzivih islama, poučijo se tudi o modni fotografiji, javnem nastopanju, modi na splošno, odrskem nastopu, morajo tudi moliti ...

Lepotno tekmovanje organizira dobrodelna fundacija Muslimah Foundation (WMF), ustanovljena leta 2011, ki teži k izboljšanju razumevanja islama. WMF želi zmanjšati revščino, osredotoča pa se predvsem na vprašanja izobraževanja in krepitve vlog žensk. Zagotavlja programe usposabljanja in izobraževanja za muslimanske ženske, še posebej za tiste, ki živijo na odročnih območjih in na vojnih žariščih, in žrtve naravnih nesreč. Združenje tudi podarja denar humanitarnim kriznim območjem, kot so Palestina, Sirija, Somalija.

Tekmovanje je organizirano izključno za muslimanske ženske, predstavljeno je kot alternativa zahodnim lepotnim tekmovanjem.