Trgovine so polne okraskov, božičnih dreves in plastičnih Božičkov, tudi zgornja prodajalna v Vietnamu. Foto: EPA
Trgovine so polne okraskov, božičnih dreves in plastičnih Božičkov, tudi zgornja prodajalna v Vietnamu. Foto: EPA

Čeprav krščanstvo ni osrednja religija v Aziji, se trgovine v budistični prestolnici Tajske Bangkoku in glavnem mestu pretežno muslimanske Malezije svetijo v božičnem okrasju in lučeh.

Na Japonskem je Božiček v tokijskem akvariju hranil živali in izvajal predstave z delfini, v Seulu poštarji, oblečeni v Božičke, na motornih kolesih dostavljajo darila revnim otrokom, v Južni Koreji pa bodo prvič po nekaj letih božično okrasje postavili tudi v bližini meje s Severno Korejo.

Čeprav je v Indiji z več kot milijardo ljudi le dva odstotka kristjanov, pa božič postaja vse bolj priljubljen in v trgovinah prodajajo podobe Božička, poroča francoska tiskovna agencija. V večjih kitajskih mestih so nakupovalna središča, uradi in restavracije okrašeni z lučmi, božičnimi drevesi in plastičnimi Božički, medtem ko si trgovci že manejo roke ob dobri prodaji daril.

V vietnamskem mestu Hošiminh so pred enim izmed lokalov postavili več kot dvometrskega snežaka, ulice v središču mesta pa ponekod okrasili z ogromnimi snežinkami. Na severozahodu Kambodže v Siem Reapu, ki je priljubljena turistična destinacija, so v enem izmed hotelov postavili ogromno božično drevo, ki so ga okrasili z ribiškimi mrežami in bambusovimi palicami, s čimer so želeli praznovanju dati krajevni značaj.

Manj naklonjeni praznovanju božiča so v Indoneziji. Tamkajšnji islamski svet je božično okrasje v nakupovalnih središčih, zabaviščnih centrih in javnih krajih označil za "pretirano in izzivalno". Po besedah enega izmed vodilnih mož indonezijskega sveta ulemov bi moralo biti okrasje v skladu z muslimanskimi običaji, saj so muslimani v Indoneziji večina.