Smisel capoeire je prelisičiti drugega, ga spraviti iz ravotežja na premišljen in kreativen način. Foto: EPA
Smisel capoeire je prelisičiti drugega, ga spraviti iz ravotežja na premišljen in kreativen način. Foto: EPA
Sambo je zaplesal tudi jamajški olimpijec Usain Bolt. Foto: EPA

Po izročilu gre za borilno veščino, ki so jo za samoobrambo razvili sužnji v 18. stoletju. Danes je trdno zasidran del brazilske kulture, izstopa razširjenost v severni zvezni državi Bahia.

Pri capoeiri se tekmovalca pomerita v krogu (roda). V dvoboju tekmujeta tudi z govorico telesa, osnova pa so številne krožne brce in udarci z roko, stoje na eni in obeh rokah, udarci iz gimnastičnega elementa kolesa, pa tudi številne tehnike izmikanja udarcem in napadalne tehnike.

Med letoma 1890 in 1930 je bila capoeira v Braziliji celo prepovedana, danes pa je v državi približno pet milijonov ljudi, ki jo trenira.

Trenirajo jo ob spremljavi tradicionalne glasbe inštrumentov berimbau, atabaque in pandeiro.

Najbolj znana samba
Ko je govor o brazilskih plesih, pa je na prvem mestu gotovo samba, v kateri se v teh olimpijskih dneh v Riu preizkušajo tudi turisti.

Sambo so med 16. in 18. stoletjem v Brazilijo prinesli afriški izseljenci. Med Brazilci je zato dolgo veljala za marginalni način izražanja, celo obskuren oziroma pohujšljiv ples, zato se je razvila v 'underground' kulturo. Šele ko je bilo odpravljeno suženjstvo, je samba postala sprejemljivejša, razcvet po svetu pa je doživela v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Spodaj si lahko pogledate utrinke iz življenja "capoeiristov" v Riu de Janeiro, pa tudi učne ure sambe, ki so si jih v Riu med tekmami privoščili obiskovalci OI.