Novi severnokorejski voditelj, o katerem je znano zelo malo osebnih podatkov, je velik košarkarski oboževalec, še posebej goreče je stiskal pesti za ekipo Chicago Bulls, v kateri je dolga leta uspešno nastopal tudi Rodman. Foto: EPA
Novi severnokorejski voditelj, o katerem je znano zelo malo osebnih podatkov, je velik košarkarski oboževalec, še posebej goreče je stiskal pesti za ekipo Chicago Bulls, v kateri je dolga leta uspešno nastopal tudi Rodman. Foto: EPA
Dennis Rodman in Kim Džong Un
Kmalu se vidiva, prijatelj moj ... Foto: EPA
Rodman in Kim Džong Un na tekmi

Takšne hvalospeve si je od nekdanjega ameriškega košarkarskega zvezdnika Dennisa Rodmana prislužil severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Danes 51-letni Rodman si je v Pjongjangu v družbi severnokorejskega voditelja ogledal tekmo med severnokorejskimi in ameriškimi košarkarji.

Čeprav velja Kim Džong Un za izjemno zaprtega človeka, ga je košarkarju, ki je znan pod vzdevkom Črv, očitno uspelo osvojiti, kar prikazujejo tudi redki posnetki tekme. Severnokorejski voditelj, ki ga je skorajda nemogoče videti nasmejanega, se je v družbi Rodmana izjemno zabaval, med njima pa se je očitno spletlo tudi veliko prijateljstvo. "Imaš prijatelja za vse čase," je Rodman pokazal naklonjenost Kim Džong Unu, po končani tekmi pa sta se novopečena prijatelja v družbi drugih odpravila na večerjo. Zabava je trajala pozno v noč.

Rodman prihaja v miru
Rodman je v Pjongjang skupaj s še tremi člani zabavljaške košarkarske skupine Harlem Globetrotters prišel v ponedeljek.

"Prihajam v miru. Rad imam ljudstvo Severne Koreje!" je zvezdnik po prihodu zapisal na Twitterju in precej razburil ameriško javnost, saj so odnosi med Washingtonom in Pjongjangom spet blizu vrelišču. Severna Koreja je namreč zagrozila s "popolnim uničenjem", potem ko sta Južna Koreja in ZDA napovedali skupne vojaške vaje. Rodmanov agent je dejal, da upokojenega košarkarja ne skrbijo kritike, ki prihajajo iz njegove domovine: "Pogosto se vsi ukvarjajo le s politiko in pozabijo na to, da smo vsi le ljudje."

Košarkar namreč želi s svojim obiskom prebivalcem najbolj zaprte države na svetu pokazati tudi, da Američani niso njihovi sovražniki, ob prihodu v državo pa je dejal, da je "počaščen, da lahko predstavlja Združene države Amerike".

Dennisov obisk je drugi obisk kakšnega izmed znanih Američanov v Severni Koreji, ki je v tem letu pritegnil veliko pozornosti ameriške javnosti. Januarja je štiri dni v Pjongjangu preživel Eric Schmidt, Googlov izvršni predsednik, a se ta ni srečal s severnokorejskim voditeljem, zato ni bil deležen tolikšnih kritik kot Rodman.

Ameriške oblasti niso želele komentirati Rodmanovega srečanja s Kim Džong Unom, dejali so le: "Zasebno lahko vsak Američan sprejeme kakršno koli odločitev," je izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Patrick Ventrell. Dodal je, da Obamova administracija ni v stiku z Rodmanom in da se sploh ne trudi, da bi ga kontaktirala.

Košarkar pri Donaldu Trumpu
Rodman, ki je veljal za enega najboljših skakalcev v Ligi NBA, v kateri je osvojil tudi pet naslovov prvaka, bo v Severni Koreji vodil tudi košarkarski tabor za otroke: "S skupino Harlem Globetrotters želimo zabavati in navdihniti otroke po vsem svetu. Vsak otrok si zasluži to priložnost," je dejal Rodman, ki bo o svojem obisku v tej državi posnel tudi dokumentarno oddajo.

Upokojeni košarkar, ki je bil pol leta poročen tudi s Carmen Electro, bo po vrnitvi iz Severne Koreje nekaj časa živel v New Yorku, saj bo sodeloval v zvezdniški izdaji poslovnega resničnostnega šova Donalda Trumpa Vajenec.

Rodman in Kim Džong Un na tekmi