Zapeljivih deklet na karnevalu ne bo manjkalo. Foto: EPA
Zapeljivih deklet na karnevalu ne bo manjkalo. Foto: EPA

Tradicionalni pustni karneval, ki bo trajal pet dni, se je začel s slovesno predajo mestnih ključev karnevalskemu kralju Momu. "Zelo sem vesel, da predajam vodenje mesta v roke kralju Momu," je ves prekrit s konfeti in ob spremljavi divjih bobnov dejal župan mesta Eduardo Paes, ki je sicer tudi sam znan plesalec sambe in tolkalec. Kralj Momo, ki pooseblja karneval, pa je udeležence pozval, naj se v prihodnjih dneh sprostijo, pustijo težave ob strani in uživajo.

Med največjim karnevalom na svetu je ob plesu sambe in divjih ritmih dovoljeno vse in še več. Znan je po brezmejnem uživanju, tako rekoč golih dekletih (in fantih) ter zabavi brez meja. Letos naj bi se karnevala udeležilo okoli 750.000 obiskovalcev z vsega sveta, ki so že pokupili vse proste kapacitete v hotelih v mestu. Po ocenah turističnih agencij naj bi v prihodnjih dneh zapravili okoli 560 milijonov ameriških dolarjev.

Samba, samba, samba
Najbolj znani del karnevala, tekmovanje plesnih šol sambe, bo v nedeljo zvečer in v ponedeljek potekal na slavnem Sambodromu, na katerem se bodo plesne šole potegovale za prestižni naslov najboljše šole tega najbolj priljubljenega brazilskega plesa. Na tekmovanje se je letos prijavilo 424 različnih skupin.

Letos so imeli prireditelji polne roke dela, saj je na začetku februarja v požaru zgorelo več kot 8.000 kostumov za igralce sambe, kar so morali hitro nadoknaditi. Po navedbah organizatorjev se izgube v požaru ne bodo čutile.