Fotografska instalacija je imela naslov Mardi Gras: The Base. Foto: EPA
Fotografska instalacija je imela naslov Mardi Gras: The Base. Foto: EPA

Skupinsko fotografiranje pred eno najbolj znanih zgradb v svetu je nov projekt ameriškega umetnika Spencerja Tunicka, ki se je za svoje fotografije že večkrat obrnil na pomoč k množici nagcev.

Brez ene krpice obleke je v precej hladnem jutru prišlo več kot 5.000 ljudi, čeprav so jih pričakovali pol manj. Goli prostovoljci so se pod budnim Tunickovim očesom razvrstili po stopnicah pred opero, nato pa je Američan posnel nekaj fotografij.

S fotografiranja naravnost v porodnišnico
Med množico stabila tudi visoko noseča ženska, ki je takoj po fotografiranju odhitela v porodnišnico in rodila zdravega otroka, ter napovedovalec vremena na eni izmed televizij, ki je razkril precej več kot pri običajnih napovedih.

19-letni študent Art Rush je bil nad izkušnjo navdušen: "Takšne priložnosti verjetno ne bom imel nikoli več. Fotografiranje se mi ni zdelo seksualna izkušnja, ampak prej 'plemenska', kot nekakšno srečanje človeštva. Mislil sem, da bodo prišli predvsem starejši in nudisti, a to je bila mešanica ljudi iz vseh vetrov."

"Istospolno usmerjeni moški in ženske so ležali s telesom tik ob heteroseksualcih. S tem so Avstralci svetu poslali pomembno sporočilo, da so privrženci svobodne in enakopravne družbe," pa je dejal Tunick, ki si je želel v Sydney privabiti tudi ameriško popzvezdnico Lady Gaga.

Tunicka je v Avstralijo povabila gejevska skupnost, ki je pred dnevi priredila tudi gejevsko pustno parado.