Trio za Rio, je slogan sester Luik. Foto: EPA
Trio za Rio, je slogan sester Luik. Foto: EPA
Trojčice Luik in dvojčici Hahner
Trojčice Luik in dvojčici Hahner so pritegnile pozornost v Riu. Foto: Reuters

So namreč prve enojajčne trojčice, ki so nastopile na olimpijskih igrah. 30-letne skoraj na las podobne plavolaske z modrimi očmi so se s tekom začele profesionalno ukvarjati pri 24. Liina je bila tista, ki je sestri spodbudila k teku, ko pa so videle, da so v teku dobre, so začele sanjati tudi o olimpijskih igrah.

Kot rečeno, so sestre Luik na OI tekmovale v maratonu, ne morejo pa se pohvaliti z najboljšim nastopom. Najhitrejša je za zmagovalko Jemimo Sumgong iz Kenije zaostala za več kot 24 minut.

"Bilo je tako težko. Videla sem, kako se številne ustavljajo in kako trpijo," je dejala Lily, prva izmed trojčic, ki je s časom 2:48:29 na cilj pritekla kot 97. Leila je za zmagovalko zaostala za pol ure, kar je zadoščalo za 114. mesto, medtem ko je Liina odstopila.

Dva para dvojčic
Poleg estonskih trojčic sta se maratona v Riu udeležila še dva para dvojčic. Sestri Hje-Song in Jhe-Gong Kim iz Severne Koreje sta maraton končali na 10. in 11. mestu, skupaj sta ciljno črto pretekli tudi nemški dvojčici Anna in Lisa Hahner ter zasedli 81. in 82. mesto.