Direktor festivala Francis Vandendorpe preverja kakovost ledu. Foto: AP
Direktor festivala Francis Vandendorpe preverja kakovost ledu. Foto: AP

V belgijskem Bruggu, imenovanem tudi belgijske Benetke, se 20. novembra začenja že tradicionalni festival ledenih kipov, ki pa organizatorjem povzroča več sivih las kot po navadi. Zagodlo jim je nenavadno toplo vreme, temperature so se danes povzpele kar do 15 stopinj Celzija.

"Zima prihaja vse kasneje," je potarnal Francis Vandendorpe, ki pri organizaciji festivala sodeluje že od leta 1999. Skrbi ga, da bo topel november organizatorjem prinesel občutno višji račun za elektriko, kot so ga bili vajeni do zdaj. Če se bodo njegovi strahovi uresničili, bodo za hlajenje prostorov, ki morajo imeti -16 stopinj Celzija, porabili 40.000 evrov, kar je 10.000 evrov več kot lani, poroča BBC.

S toplim vremenom niso zadovoljni niti umetniki, Kim Arents je povedal, da so nekateri med njimi zaradi velikih temperaturnih nihanj zboleli. "Zunaj je prevroče, v dvorani pa premrzlo, težko je delati, mnogi so bolni," je povedal.

Kljub težavam pa festival brez dvoma bo, 40 umetnikov z vsega sveta že zavzeto pripravlja svoje kipe, med njimi se je znašla tudi ledena postelja, ki jo obiskovalci lahko najamejo za 500 evrov na noč.