Devetdnevna zabava se je začela z vzklikom
Devetdnevna zabava se je začela z vzklikom "Viva San Fermin!" in strelom rakete z balkona mestne hiše na osrednjem trgu Plaza del Ayuntamiento, kjer se je zbralo več tisoč obiskovalcev z vsega sveta. Foto: EPA

Na glavnem trgu Plaza del Ayuntamiento se je zbralo več tisoč obiskovalcev z vsega sveta, ki so pričakali tradicionalno odprtje festivala, ki ga zaznamujejo biki, ples, verske procesije, koncerti in velike količine alkohola.

Festival traja devet dni in najpogumnejši bodo lahko vsako jutro tekli pred pol tone težkimi biki. Na skoraj 850 metrov dolgo ovinkasto pot se odpravijo predvsem mladi. Letošnji prvi tek bo v nedeljo. Prvi tek je navadno tudi najbolje obiskan.

Vsako leto se med teki poškoduje več deset ljudi, občasno pa kdo izmed udeležencev tudi umre zaradi poškodb. Lani se je poškodovalo 38 ljudi, zadnjo smrtno žrtev pa je festival zahteval pred štirimi leti, ko je bik nabodel 27-letnega Španca, je zapisala avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju AFP-ja pa je od leta 1911, ko so začeli zapisovati žrtve, umrlo petnajst ljudi. V Pamploni svetega Fermina, ki je zavetnik mesta, slavijo že od leta 1591, navaja APA.

Ekonomska kriza v Španiji ni prizanesla niti temu festivalu, saj so morali proračun zmanjšati za skoraj 14 odstotkov, na nekaj več kot dva milijona evrov.

Festival v Pamplono, ki ima 200.000 prebivalcev, vsako leto pritegne na tisoče obiskovalcev, po vsem svetu pa je postal znan po zaslugi Ernesta Hemingwaya in njegovega romana Sonce tudi vzhaja.

Fotoutrinke z odprtja festivala si lahko pogledate spodaj.