Puran Jabolko, ki je star pet mesecev in tehta okoli 22 kilogramov, prihaja iz Kalifornije. Tako njega kot Jabolčnika je skupina strokovnjakov za pomilostitev izbrala med 25 purani. Foto: Reuters
Puran Jabolko, ki je star pet mesecev in tehta okoli 22 kilogramov, prihaja iz Kalifornije. Tako njega kot Jabolčnika je skupina strokovnjakov za pomilostitev izbrala med 25 purani. Foto: Reuters
Barack Obama s hčerama
Družina Obama - pomilostitev sta si ogledali tudi hčeri Sasha (levo) in Malia - bo praznični večer preživela doma v Beli hiši. Foto: Reuters

Jabolko in Jabolčnik se bosta tako izognila usodi milijonov puranov, ki bodo ob zahvalnem dnevu, ki ga bodo Američani praznovali v četrtek, za večerjo končali na obloženih mizah.

Zdaj bosta postavljena na ogled
Obama se je ob pomilostitvi pošalil, da je lepo ustaviti vsaj en letošnji pokol, pri čemer je mislil na hud volilni poraz, ki so ga na kongresnih volitvah drugega novembra doživeli demokrati. Obama je nato naredil drobno napako, saj je dejal, da bo purana poslal v Disneyland. Tradicionalno je sicer res tako, a letošnja purana čaka drugačna usoda. Starost bosta namreč dočakala na posestvu prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona, Mount Vernon, kjer bosta na ogled do 6. januarja.

Običaj pomilostitve puranov je v ZDA leta 1947 začel takratni demokratski predsednik Harry Truman.

Tradicijo peke puranov začel Lincoln
Zahvalni dan je eden največjih praznikov v ZDA, ko se za praznično mizo tradicionalno zberejo vsi družinski člani. Purani so na ta praznik glavna jed že vse od leta 1863, ko je predsednik Abraham Lincoln med državljansko vojno ugotovil, da lahko s purani nasiti veliko več vojakov kot s kakšno drugo hrano.

Zahvalni dan je uradni praznik od leta 1939, ko je tako odločil predsednik Franklin Delano Roosevelt, sicer pa se praznuje že skoraj vse od prihoda prvih puritanskih priseljencev v Severno Ameriko.

Tradicija pravi, da so priseljence v prvi koloniji Plymouth nasitili tamkajšnji prvotni prebivalci, priseljenci pa so se jim nato zahvalili s povabilom na praznično večerjo. V "zahvalo" za vse, kar so v zameno za topel sprejem dobili od evropskih priseljencev, ameriški Indijanci od leta 1970 praznujejo nacionalni dan žalovanja.