Janukovič je kupil majhno hišo z zemljo na začetku leta 2010, pišejo tamkajšnje oblasti, v treh letih pa mu je uspelo zgraditi pravo pravljično deželo. Foto: Reuters
Janukovič je kupil majhno hišo z zemljo na začetku leta 2010, pišejo tamkajšnje oblasti, v treh letih pa mu je uspelo zgraditi pravo pravljično deželo. Foto: Reuters
V Janukovičevem "dvorcu". Foto: Reuters
Fotografije z Janukovičevega posestva so obšle svet. Foto: Reuters
Na golfigrišču. Foto: Reuters

Živalski vrt, več voznih parkov s starodobniki in novodobnimi hudimi jeklenimi konjički, velnes, umetno jezero in velika ladja, parkirana v njem, ribniki, golfigrišče, teniško igrišče, drevoredi, ki se raztezajo v daljavo, pristajalna steza, predelovalnica mesa, rastlinjak, cerkev ... in še in še bi lahko naštevali.

Nekateri obiskovalci pravijo, da so za ogled luksuznega posestva, s katerim bi se zagotovo ponašal tudi veliki Gatsby, potrebovali dve uri, in še vedno jim ni uspelo vsega videti.

Janukovič je svojo rezidenco, imenovano Mežigirja, ki stoji le eno uro vožnje stran od Kijeva, skrival pred radovednimi očmi javnostmi. Razkošno posestvo za visokimi zidovi je vsak dan nadzorovalo 100 varnostnikov, tako da do rezidence ni mogel stopiti nihče razen povabljencev. Število varnostnikov in podpornega osebja se je po besedah tamkajšnjega prebivalstva povzpelo na kar 3.000, ko je Janukovič organiziral kakšen družabni dogodek za svoje visoke goste. Bil je obseden z varnostjo in zasebnostjo, tako da so morali vsi zaposleni ob prihodu na posestvo vse svoje osebne stvari, med njimi tudi mobilne telefone, pustiti pri vhodu.

Ukrajinski parlament je za začasnega predsednika imenoval Oleksandra Turčinova, poslanci pa so glasovali tudi za to, da se luksuzna rezidenca Viktorja Janukoviča na obrobju Kijeva prenese na državo.

V teh letih so številni novinarji in tudi paparaci skušali prodreti varnostno linijo, pogosto s strašnimi posledicami. Najbližje varnostnemu koridorju se je uspelo lani prebiti novinarki Tetjani Černovilovi. Uspelo ji je ubežati varnostnikom, toda nekaj mesecev pozneje so novinarko močno pretepli v znak opozorila, naj se nikoli več ne približa Janukovičevemu posestvu.

Janukovič nas je vse vlekel za nos
"To je spomenik tirana, ki ga želimo pokazati ljudem," je dejal Eduard Leonov, poslanec iz desničarske nacionalistične stranke Svoboda.

"To je rezidenca, ki jo je skrival naš predsednik," so ob objavljanju fotografij na Twitterju pisali jezni Ukrajinci. Tisti, ki so se podali po poteh Janukovičevega luksuznega posestva, pa tudi tisti, ki so si fotoutrinke ogledali prek televizijskih zaslonov ali pa prek spleta, so si še dolgo meli oči. Niso in niso mogli verjeti temu, kar vidijo - njihov predsednik je živel v takšnem izobilju, čeprav je ves čas zatrjeval, da je na strani revnih.

"Nismo pričakovali česa takega. To je pravo razkošje, čisto preveč vsega za eno osebo. In vse to je naredil z našim denarjem, denarjem navadnih ljudi," je dejal eden izmed obiskovalcev. Dodajmo, da povprečna plača v Ukrajini znaša manj kot 500 dolarjev na mesec.

Drugi obiskovalec je dejal, da bi posestvo lahko spremenili v sirotišnico ali pa v rekreacijski center za ukrajinske otroke, spet tretji pa je zapisal: "Normalen človek ne bi dal izgraditi teh stvari, to je čisto zapravljanje denarja."

Urednik Ukrajinske pravde Sergij Leščenko je leta 2012 dejal, da je Mežigirja "simbol neprimerne predsednikove želje po razkošju, neznanega vira njegovega premoženja in želje, da bi posestvo skril za navideznimi podjetji".

Janukovič je tudi jedel le najboljše in najbolj sveže - zelenjava je uspevala v velikem rastlinjaku, v stajah pa je mogoče videti koze, prašiče in krave ter jelenjad, ki so "romali" v predelovalnico mesa -ta je prav tako del posestva -, kadar koli si je Janukovič zaželel mesa. Imel je tudi poseben prostor za piknike.

Medžigirjo je obiskal tudi Reutersov fotograf, fotoutrinkov s ture pa si lahko pogledate spodaj.