79-letna Mičiko, hči bogatega japonskega poslovneža, je bila prva
79-letna Mičiko, hči bogatega japonskega poslovneža, je bila prva "plebejka" v modernih časih, ki se je omožila v japonsko cesarsko družino. Par se je poročil leta 1959, v zakonu pa so se jima rodili sinova Naruhito in Akišino ter hčerka Sajako. Foto: Reuters
Po resni fotografiji je cesarska družina posnela še ... Foto: Reuters
... malenkost bolj sproščeno fotografijo. Foto: Reuters
Japonska cesarska palača je za javnost odprta dvakrat letno - za cesarjev rojstni dan in na drugi dan novega leta, ko cesarska družina skupno zaželi vse najboljše cesarstvu. Foto: Reuters
Cesar se je ob praznovanju 80. rojstnega dneva, ko ga je prišlo pozdravit 24.000 ljudi, zahvalil predvsem svoji ženi, cesarici Mičiko, ki mu stoji ob strani pri "osamljenem vodenju najstarejšega cesarstva na svetu". Foto: Reuters

Cesarska družina s cesarjem Akihitom in cesarico Mičiko na čelu je svoje oboževalce pozdravila še drugič v kratkem času, s čimer je izpolnila svoj "bonus" - cesarska palača je za javnost odprta še na cesarjev rojstni dan -, tako da se bodo zdaj za nekaj časa "zatekli" v svoje sobane.

V dneh okoli novega leta so z japonskega dvora poslali še precej neobičajno družinsko fotografijo, na kateri cesarja in cesarico Mičiko obkrožata njuna sinova Naruhito in Akišino z ženama in štirje vnuki: 22-letna princesa Mako, 19-letna princesa Kako, 12-letna princesa Aiko in sedemletni Hišahito.

Po resni fotografiji so posneli še nekoliko bolj sproščeno fotografijo, na kateri cesarski par nekaj razlaga svojemu najmlajšemu vnuku, sinu princa Akišina in princese Kiko, ki bo nekega dne postal cesar.

Ni znano, zakaj so fotografijo, ki so jo posneli novembra, sploh objavili. Nekateri ugibajo, da so to storili, da bi svetu poslali sliko enotne vladajoče družine, ki postaja vse sodobnejša.

Prva navadna državljanka na dvoru
Japonska cesarjeva družina se v primerjavi s pripadniki modre krvi na stari celini ne izpostavlja toliko v javnosti. V nasprotju z evropskimi "modrokrvneži" je življenje na japonskem dvoru mirno in skrbno skrito pred radovednimi očmi javnosti, japonski cesar se tudi zelo redko odziva na aktualne zadeve.

Marca 2011 je skušal cesar nekoliko omiliti "hladno" podobo cesarske družine, ko je prvič stopil pred televizijske kamere po uničujočem potresu, ki je prizadel državo. V neposrednem televizijskem prenosu je povedal, da moli za varnost vseh ljudi, naravno katastrofo je opisal kot nesrečo brez primere, obiskal pa je tudi eno izmed zasilnih zatočišč.

Prav Akihito, 125. japonski cesar, je pred leti poskrbel za škandal na dvoru, ko se je poročil z navadno državljanko. Akihitov oče, cesar Hirohito, je svojemu sinu dovolil, da se poroči s hčerko bogatega japonskega poslovneža, in s tem prekinil več kot 1.500 let staro tradicijo.

V zakonu so se Akihitu in Mičiko rodili trije otroci: leta 1960 prestolonaslednik princ Naruhito, znan tudi pod vzdevkom princ Hiro, leta 1965 princ Akišino (princ Aja) in leta 1969 princesa Sajako (princesa Nori), ki pa se je po poroki s "slehernikom" Jošikijem Kurodo odpovedala nazivu princese in članstvu v cesarski družini, kot veleva japonski zakon.

Kdo bo sedel na prestol? Dolgo časa brez moškega potomca.
Prvi v vrsti za prestol je princ Naruhito, drugi je Akišino, tretji pa sedemletni Hišahito. Nekaj časa se je kot mogoča prihodnja vladarica na Japonskem omenjala 12-letna Aiko, hči princa Naruhita in princese Masako. Japonska vlada je želela celo spremeniti zakon, sprejet leta 1948, ki določa, da japonski cesar lahko postane samo moški. Načrt oblasti je bil opuščen leta 2006, ko je po dolgih 41 letih na svet privekal prvi moški cesarski potomec.

Cesar in cesarica kot "običajen par"
Cesar je bil na Japonskem dolgo čaščen kot živo božanstvo. Tega statusa se je po porazu Japonske v drugi svetovni vojni znebil šele Hirohito, Akihito in Mičiko pa sta se kar čim bolj poskušala predstavljati kot "običajen par" in zmanjševati razlike med dvorom in podložniki. Še vedno pa je cesarska družina kljub svoji zaprtosti in skrivnostnosti - to je nekaj, kar je značilno za vse Japonce, saj veljajo za vase zaprt narod - na Japonskem zelo spoštovana.

Hvala ti, Mičiko!
Cesar se je ob praznovanju 80. rojstnega dneva, ko ga je prišlo pozdravit 24.000 ljudi, zahvalil predvsem svoji ženi, cesarici Mičiko, ki mu stoji ob strani pri "osamljenem vodenju najstarejšega cesarstva na svetu".

"Biti cesar je lahko zelo osamljeno. A k sreči sem imel ob sebi cesarico, ki je vedno spoštovala moj položaj in mi stala ob strani," je cesar Akihito, ki je na prestol sedel leta 1989, po smrti svojega očeta Hirohita, dejal v pogovoru za "cesarsko tiskovno agencijo" oz. službo cesarske palače za stike z javnostjo.