Spektakel ob odprtju beneškega karnevala. Foto: EPA/Reuters
Spektakel ob odprtju beneškega karnevala. Foto: EPA/Reuters

V Benetkah so v soboto zvečer s praznikom vseh Benečanov Festo Veneziano - obiskovalci so v soboto zvečer lahko uživali v glasbenem spektaklu, ko so akrobati med drugim "lebdeli" nad vodo, kanale pa so preplavile osvetljene gondole, danes pa so se domačini, oblečeni v karnevalske kostume, v okrašenih gondolah zapeljali po kanalu Canale Grande - odprli enega najveličastnejših festivalov na svetu.

Tradicionalni karneval, pisani spektakel glasbe, ulične umetnosti in kulture, poteka med 23. januarjem in 9. februarjem, v prihodnjih dneh bodo Benetke tako preplavile maske, obiskovalci bodo lahko uživali v plesnih točkah, koncertih, razstavah, filmskih predstavah in glasbenih prireditvah. Med tradicionalnimi vrhunci karnevala bo polet angela - v angela oblečeno mlado Benečanko z vrvjo spustijo z zvonika bazilike svetega Marka na istoimenski trg.

Italijanske oblasti so v času karnevala poostrile varnostne ukrepe. Na območju Markovega trga v središču mesta bo tako znatno več varnostnega osebja. Mestne oblasti so sporočile, da so v mednarodnem kontekstu tudi Benetke lahko tarča terorističnega napada.

Beneški karneval je zagotovo najznamenitejši na stari celini, vsako leto ga obišče okoli milijon obiskovalcev, med karnevali pa zaseda drugo mesto. Pred njim je tisti v Riu, ki bo svoja vrata letos odprl 5. februarja, zaprl pa na isti dan kot beneški, 9. februarja.

A čeprav nas do začetka pustnega karnevala v Riu loči še nekaj dni, je brazilsko mesto že zajelo pustno rajanje. Predkarnevalskega dogajanja je veliko, spodaj si lahko pogledate utrinke s karnevala Desliga da Justica v Riu.