Knutov kožuh bo mesec dni na ogled v berlinskem muzeju. Foto: BoBo
Knutov kožuh bo mesec dni na ogled v berlinskem muzeju. Foto: BoBo
Knut
Severni medvedek Knut, ko je bil še mladiček in je dobesedno obnorel svet. Foto: EPA

Dolgo se je ugibalo, ali bodo slavnega medveda morda nagačili, strokovnjaki pa so se nazadnje odločili za drugo možnost. Izdelali so model severnega medveda v naravni velikosti, nato pa ga prekrili z originalnim Knutovim kožuhom.

Model bo od sobote naprej v berlinskem muzeju javnosti na ogled mesec dni, danes pa so vrata odprli predstavnikom sedme sile, ki so se odzvali z velikim zanimanjem.

Usoden je bil encefalitis
Naj spomnimo. Knut, ki je bil tako v Nemčiji kot drugod po svetu prava medijska zvezda, je v berlinskem živalskem vrtu poginil marca 2011, ko je bil star štiri leta in pol. Našli so ga mrtvega v bazenu v njegovi ogradi, najprej so menili, da je poginil zaradi epilepsije, a obdukcija je vendarle pokazala, da je vzrok drugje.

Slavni severni medvedek je namreč staknil infekcijo, ki je povzročila encefalitis - vnetje možganskega tkiva, ki povzroča tudi otekanje možganov. Usodnega dne pa se je zaradi pritiska velike otekline zgrudil in padel naravnost v svoj bazen, v katerem se je zaradi nezavesti utopil. Vendar je bilo po besedah patologov vnetje tako hudo, da bi prej ali slej vodilo v smrt, zato je utopitev le uraden vzrok smrti, medtem ko je Knutovo življenje pravzaprav zapečatil encefalitis.

Medved je postal ljubljenec javnosti
Knut in njegov bratec sta se skotila 5. decembra 2006, a njuna mati Tosca ju je takoj po rojstvu zavrgla, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v živalskem vrtu. Morali so ju hraniti z mlekom po steklenički, poleg tega pa sta prvih nekaj tednov preživela v inkubatorju. Bratec je poginil, Knuta pa je posvojil Thomas Doerflein.

Mali medvedek je v njegovem varstvu pridno rasel, skupaj sta se igrala in v živalski vrt privabljala trume radovednežev. Knut je postal prava uspešnica, ljudi po vsem svetu je zaradi ljubkega medvedka zajela prava evforija, kar so znali Nemci dobro izkoristiti - v prodajo so poslali na tisoče različnih izdelkov, povezanih s Knutom, kot so majice, igračke, nakit, znamke, kovanci.