Knut je
Knut je "upihnil" tri ribje svečke. Foto: EPA

Znameniti polarni medo je konec tedna praznoval svoj tretji rojstni dan, zato so mu v berlinskem živalskem vrtu pripravili tudi torto. Natanko takšno, kot jo ima najraje. Sestavljena je bila iz zamrznjenega sadja in zelenjave, namesto svečk pa so ven štrlele tri ribe. Knutu je bilo darilo neznansko všeč in se ga je takoj lotil, na svojo rojstnodnevno zabavo pa ni povabil medvedke Gianne, s katero je v zadnjih tednih nekajkrat odšel na zmenek, zdaj pa se počasi privajata na življenje v dvoje.

Knut in njegov bratec sta se rodila 5. decembra 2006, a njuna mati Tosca ju je takoj po rojstvu zavrgla, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v živalskem vrtu. Morali so ju hraniti z mlekom po steklenički, poleg tega pa sta prvih nekaj tednov preživela v inkubatorju. Bratec je poginil, Knuta pa je posvojil Thomas Doerflein. Mali medvedek je v njegovem varstvu pridno rasel, skupaj sta se igrala in v živalski vrt privabljala trume radovednežev. Knut je postal prava uspešnica, ljudi po vsem svetu je zaradi ljubkega medvedka zajela prava evforija, kar so znali Nemci dobro izkoristiti. V prodajo so poslali na tisoče različnih izdelkov, povezanih s Knutom - majice, igračke, nakit, znamke, kovance. Medvedka pa vse to ni niti najmanj zanimalo, pridno se je basal z ribami, plaval in se igral s svojim oskrbnikom Thomasom.

Grenka izkušnja
Nato pa je na Knutovo brezskrbno življenje padla črna senca - konec septembra 2008 je v starosti 44 let nenadoma umrl njegov ljubljeni Thomas, ki mu je vodstvo živalskega vrta sicer že junija istega leta prepovedalo preveč tesne stike z medvedkom. Letos poleti pa je v njegovem življenju le nastal prostor še za drugo bitje - predstavili so mu namreč polarno medvedko Gianno, za katero upajo, da bo nekoč postala 'mati njegovih otrok'.

Ne dvomimo, da bo tudi Knutov potomec neskončno prisrčno malo bitje, ki bo tako fotogenično, kot je njegov očka. V spodnji galeriji smo se zato še enkrat ozrli na Knutovo odraščanje in zbrali slike, ki nas bodo popeljale od torte za tretji rojstni dan, pa vse do rožnate kepice v inkubatorju.