Samica pitona je merila več kot pet metrov. Foto: EPA/Reuters
Samica pitona je merila več kot pet metrov. Foto: EPA/Reuters

Gre za največjega pitona, kar so jih kdaj koli ujeli na Floridi, samica pa je imela v sebi rekordnih 87 jajc, pišejo ameriški mediji. Burmanski pitoni, ki so jih v to ameriško zvezno državo pripeljali iz Azije, naj bi bili sicer krivi za upad števila sesalcev v omenjenem narodnem parku, zato znanstvenike že skrbi, da negativno vplivajo na biotično ravnovesje v parku.

"Ulov" kaže na razširjenost te vrste kač na jugu Floride, pravijo strokovnjaki. "To pomeni, da lahko dolgo preživijo tudi v divjini," je povedal Kenneth Krysko iz Floridskega naravoslovnega muzeja. Dodal je, da burmanski pitoni na Floridi nimajo naravnih sovražnikov in zato predstavljajo grožnjo za tamkajšnjo divjad.

V prebavnem sistemu pitonke, ki je imela premer kar 30 centimetrov, so sicer med drugim našli ptičje perje, kar bo znanstvenikom pomagalo ugotoviti, s čim se je kača prehranjevala. Pitoni svoj plen ubijejo z davljenjem, lahko pa pojedo tudi velike živali, kot so jeleni ali krokodili. "Tak piton lahko poje kar koli," je dejal Krysko.